Mornarica Europske unije napala luku i uništila brodove somalskih pirata

MORNARIČKE snage Europske unije izveli su svoju prvu akciju na luku somalskih pirata te su razorili nekoliko njihovih brodova.

Vojnici su helikopterima prevezeni u bazu blizu luke Haradhere. Zbog straha od odmazde prema posadama otetih brodova, do sada je vojska izbjegavala napade na somalskom tlu. Pirati su postali poznati po svojim otmicama brodova diljem Indijskog oceana nakon kojih bi tražili velike otkupnine ta puštanje mornara. Pretpostavlja se da u ovom trenutku drže 17 brodova i 300 mornara. Posljednja otmica dogodila se prošlog tjedna kada su pirati uspjeli zauzeti grčki tanker Smyrni, piše BBC. 

Prijelazna vlada kontrolira samo glavni grad Mogadishu

Europska unija je nedavno pristala na proširenje "Operacije Atalanta" i dozvolila napade na tlu. Vojnici su preko noći helikopterima prevezeni u bazu gdje su onesposobili pet piratskih brodova te su sigurno vraćeni na ratne brodove.

Akcija je provedena u suradnji sa somalskom vladom. Uz europske brodove, područje nadgledaju i plovila zemalja NATO-a, SAD, Kina, Rusija, Japan i Indija. Dugogodišnji građanski rat u Somaliji ostavio je državu bez potpuno funkcionalne vlade koja se sama ne može boriti sa piratima. Tranzicijska vlada kontrolira samo glavni grad Mogadishu, dok militanti iz al-Shababa "vladaju" većim dijelom ostatka države.

Pročitajte više