Može li Hrvatska postati regionalni start up inkubator?

Foto: Start Up Croatia

PREDSTAVLJANJEM električnog bicikla, novog i inovativnog proizvoda od strane tvrtke Rimac Automobili, najavljena je konferencija Start Up Croatia na kojoj će gostovati lideri svijeta tehnologije, inovacija i investicija, a čiji je cilj poticanje kreativnosti te poduzetničkog i "start up" duha u Hrvatskoj.

Uz lošu poduzetničku klimu, nedostatak kapitala za nove poslovne ideje istaknut je kao jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju domaći start upovi.
 
"U sklopu konferencije organizirali smo natječaj Start Up Pitch koji traje do 9. svibnja na koji se mogu prijaviti svi koji imaju dobru poslovnu ideju. Te ideje ocjenjivat će žiri u kojem će sjediti Oliver Rothschild i menadžeri koji upravljaju venture kapital fondovima u vrijednosti od 2 milijarde dolara. To je prilika da neki projekti pronađu put do kapitala za razvijanje poslovnog projekta“, rekao je direktor Start Up Croatia Tihomir Bronić. 
 
Najbolji domaći start upovi predstavit će se uoči konferencije, koja će se održati 22. svibnja Zagrebu.
 
"Uvjereni smo kako ćemo uz pomoć tih imena doprinijeti jačanju svjesnosti o važnosti start upova u ekonomskom razvoju. Naš dugoročan cilj je da Hrvatska postane najjači generator uspješnih start upova u regiji. Krajnje je vrijeme da i Hrvatska dobije vlastiti poduzetnički akcelerator, koji će znanjem i kapitalom poticati razvoj novih uspješnih tvrtki s globalnim potencijalom“, kazao je projektni menadžer Start Up Croatia Aco Momčilović.
 
Tvrtka "Rimac Automobili" jedan je od najuspješnijih i najinteresantnijih hrvatskih start upova, koji je privukao interes i brojnih stranih ulagača. 
 
"Moja tvrtka je izgrađena teškim putem počevši još prije gotovo 10 godina. U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je mladim poduzetnicima ipak nešto lakše, jer su ipak ustanovljene neke agencije i poslovni centri koji im pomažu u razvoju poslovnih projekata. Adekvatna podrška od strane venture kapital fondova i mentorstvo od strane iskusnih investitora s globalnim znanjima i kontaktima, ključni su za poslovni uspjeh start up tvrtki.“, istaknuo je vlasnik tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac.
 
Dodao je da u start upovima leži golem potencijal za stvaranje novih radnih mjesta.
 
 

Pročitajte više