Može li kriza eurozone zatresti svjetsku ekonomiju i povući je u još jednu globalnu recesiju?

MINISTRI financija 20 najvećih svjetskih gospodarstava tijekom posljednjeg su dana velikog summita G20 u Meksiku uspjeli "smiriti strasti" i doći do zajedničkog zaključka - nužno je ostvariti jedinstvo u pokušajima da se smanji nezaposlenost i ubrza gospodarski rast u cijelom svijetu, javlja BBC.

Na kraju dana čelnici bi trebali izdati zajedničko priopćenje u kojemu će sažeti sve zaključke dvodnevnog sastanka i dati odgovor na najvažnije pitanje koje muči sve svjetske gospodarstvenike - Može li kriza eurozone zatresti svjetsku ekonomiju i povući je u još jednu globalnu recesiju? Prema nacrtu priopćenja u posjedu AP-a, čelnici 20 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava dogovorili su kako će "poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali stabilnost i integritet u eurozoni". Zaključci se fokusiraju prvenstveno na pokušajima otvaranja novih radnih mjesta, a ne na oslanjanje na mjere štednje koje ponajprije zagovara njemačka kancelarka Angela Merkel.

Globalna ekonomija tek se počela oporavljati od velike krize započete kolapsom američkog tržišta nekretnina zbog loših kredita i pohlepe sa Wall Streeta, a kriza eurozone, za koju Europska unija mjesecima ne nalazi rješenje, prijeti prelijevanjem i u ona gospodarstva u kojima euro nije glavna platežna valuta.

Od članica skupine G20 predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso došao je službeno zatražiti 430 milijardi dolara za pomoć u rješavanju europske krize i pozvao na kooperativnost.

"Kriza nije počela u Europi, nego u Sjevernoj Americi. Dobar dio našeg financijskog sektora je zaražen neortodoksnom praksom nekih sektora financijskih tržišta. No mi ne prebacujemo odgovornost na svoje partnere", odgovorio je Barosso kanadskom novinaru, iziritiran pitanjem o vjerodostojnosti Europljana, a na kritike da Europska unija presporo donosi odluke, zbog čega se dogodilo da se kriza iz Grčke, Irske i Portugala prelila na Španjolsku i Italiju, dao lekciju iz demokracije.

Merkel: Uvjeti bailouta neće se mijenjati

Antonis amara, vođa Nove Demokracije koja je u nedjelju pobijedila na grčkim parlamentarnim izborima, u ovim trenucima održava pregovore s nekoliko stranaka kako bi čim prije sastavio koalicijsku vladu.

Ranije tijekom dana Samaras je potvrdio kako je potrebno "napraviti neke promjene" po pitanju uvjeta pod kojima je Grčka od Europske unije dobila paket pomoći vrijedan 130 milijardi eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je odbacila bilo kakvu mogućnost pregovora po tom pitanju.

Pročitajte više