Može li nova slovenska kandidatkinja za EK proći Junckerovo ispitivanje?

Foto: FAH

IZABRANI predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker razgovarat će s predloženom slovenskom kandidtkinjom za povjerenicu Violetom Bulc u utorak navečer kako bi provjerio je li ona prikladna osoba za tu dužnost i nakon toga će odlučiti o dodjeli resora, izjavio je u ponedjeljak Junckerov glasnogovornik.

"Predsjednik Juncker sastat će se s kandidatkinjom Bulc u utorak navečer, u 18 sati", rekao je glasnogovornik Margritis Schinas.

Bulc umjesto Bratušek

Slovenska vlada je umjesto Alenke Bratušek, koja je podnijela ostavku na predloženo mjesto u Komisiji nakon što je dobila negativno mišljenje parlamentarnih odbora, imenovala potpredsjednicu vlade Violetu Bulc.

Glasnogovornik Schinas je rekao da ne može prejudicirati ishod Junckerova razgovora s Violetom Bulc, a cilj je utvrditi je li ona prihvatljiva za članicu Komisije. Nakon toga će odlučiti o resoru koji bi mogla dobiti.

Moguće odgađanje preuzimanja dužnosti Komisije

Budući da nova kandidatkinja mora proći saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima i zbog kratkoće vremena postoji mogućnost da Junckerova Komisija ne preuzme dužnost 1. studenoga kako je predviđeno.

"Ne mogu sa sigurnošću reći da će Komisija preuzeti dužnost 1. studenoga", rekao je Juncker.

Cerar prijavljen protukorupcijskom povjerenstvu

Bivši zastupnik u slovenskom parlamentu Andrej Magajna u ponedjeljak je protukorupcijskom povjerenstvu prijavio premijera Miru Cerara zbog načina glasovanja kojim je u petak na dopisnoj sjednici vlade kao slovenska kandidatkinja za Europsku komisiju izabrana Violeta Bulc, ministrica za razvoj i kohezijsku politiku, članica Cerarove stranke.


"Nemamo ništa protiv Violete Bulc, ali su prilikom glasovanja bila kršena sva demokratska pravila", kazao je novinarima Magajna koji vodi izvanparlamentarnu Kršćansko-socijalnu stranku.

Na dopisnoj sjednici vlade koja je završena u petak, za novu kandidatkinju Slovenije za Europsku komisiju odabrana je Bulc iako je protiv glasovalo sedam ministara iz stranke Socijalnih demokrata (SD) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), dok se šest izjasnilo za, a dvoje ministara nije se izjasnilo. Pri tome je primijenjen poslovnik o radu vlade prema kojemu se za članove vlade koji se o danom prijedlogu ne izjasne računa kao da su se izjasnili za prijedlog. Jedini prijedlog na sjednici bio je prijedlog predsjednika vlade Cerara da se u Bruxelles pošalje Violeta Bulc, ministrica bez portfelja i potpredsjednica vlade.

Polemike oko protukorupcijske komisije

Prijavu protukorupcijskom povjerenstvu podupro je u ponedjeljak i Vili Kovačič iz malo poznate udruge "Porezni obveznici ne popuštaju", rekavši da bi o nepravilnosti postupka trebao voditi računa i Europski parlament kad bude odlučivao o kandidaturi Violete Bulc. Predsjednik povjerenstva, koji je dužan službeno zaprimiti pritužbe s bilo koje strane, još uvijek se nije izjasnio o tome hoće li biti pokrenut postupak.

Slovenski mediji navode da je u protukorupcijskoj komisiji zadnjih dana došlo do velikih neslaganja oko uloge koju je to tijelo imalo u postupku utvrđivanja sukoba interesa protiv ranije kandidatkinje za Europsku komisiju Alenke Bratušek te da je zbog toga potpredsjednica povjerenstva pozvala na ostavku predsjednika protukorupcijske komisije Borisa Štefaneca.

Pročitajte više