Mrsić najavio uvođenje "profesionalnih mirovina"

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, njegova pomoćnica Mirjana Rađenović, načelnik Sektora za mirovinska osiguranja Milenko Popović i voditeljica Službe za obvezno i dobrovoljno mirovinsko osiguranje Melita Čičak u utorak su u pulskoj Gospodarskoj komori održali tribinu o izmjeni sustava beneficiranog radnog staža.

Ministar je u govoru istaknuo potrebu da se za sustav beneficija, kojeg trenutno regulira sedam zakona, tri uredbe i dva pravilnika, osmisli jedan zakonski akt koji će na jasan i transparentan način osnažiti kontrolne mehanizme i regulirati tko i zašto ostvaruje beneficirana prava.

"Pojavilo se puno napisa o tome da želimo smanjiti pojedina prava. Ne, ne želimo smanjiti pojedina prava za pojedine struke. Želimo da se za svaku struku vrlo jasno odrede razlozi zašto i koliko treba imati benefita kroz beneficirani radni staž. U tome će u prvom redu sudjelovati struka, stručnjaci zaštite na radu i medicine rada, ali i sindikat i poslodavci, a odluke će se donositi konsenzusom," rekao je ministar.

Prema izvješću Glasa Istre, ministar je u Puli najavio i uvođenje profesionalne mirovine za ljude koji rade na "mjestima izuzetno važnim za funkcioniranje države", bilo da je riječ o vatrogascima, vojsci ili policiji.

"Tu uvodimo novost, sustav profesionalne mirovine. Dakle, vatrogasac koji provede svoj radni vijek u vatrogastvu će nakon navršenih određenih godina života - a struka će odrediti koja je to dob u kojoj profesionalni vatrogasac više ne može ispunjavati svoju zadaću - otići u profesionalnu mirovinu koja će mu omogućiti normalan život. No, s druge strane ćemo mu omogućiti da, ukoliko to želi, uz zamrzavanje profesionalne penzije, nastavi raditi u nekom drugom sustavu, pa će mu na koncu mirovina biti veća. Profesionalni vojnik će u dobi od 40 godina, ukoliko nema perspektive daljnjeg napredovanja, odlaziti u profesionalnu mirovinu. Isto vrijedi i za vatrogasce koji će nakon određene dobi, bilo s 50 ili 52 godine, odlaziti u mirovinu, ukoliko nisu u zapovjednom sustavu. Profesionalna mirovina će biti "dobra" i u određenom će postotku biti vezana uz petogodišnji prosjek plaće. Iznos tog postotka dogovorit ćemo sa socijalnim partnerima, i vatrogascima i poslodavcima i sindikatima," pojasnio je Mrsić.

U ciklusu razgovora o izmjenama sustava beneficiranog radnog staža koji se vode u cijeloj Hrvatskoj sudjeluju mnoge zainteresirane stranke, uključujući sindikate, poslodavce, stručnjake iz medicine rada i službi za zaštitu na radu.

Pročitajte više