Mrsić se "pohvalio" rezultatima: U Hrvatskoj 2,5 posto više nezaposlenih nego u travnju 2011.

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objavio je nove podatke o nezaposlenosti, koja je u svibnju bila za 5,5 posto manja nego u travnju, a predstavio je i izmjene Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi od 11. lipnja.

Novost je knjižica o evidenciji rada, koju će sezonski radnici moći kupiti Narodnim novinama i pošti, a stajat će 3 kune. U nju će biti upisani njihovi podaci, kao i podaci o poslodavcu, koji će u FINA-i moći kupiti markice. One će se lijepiti u knjižice radnika, pojasnio je ministar rada Mirando Mrsić.

Mogu raditi i umirovljenici

"U kojima su obračunati doprinosi za prvi i drugi mirovinski stup, dakle puna primjena kreće od 11. lipnja", rekao je ministar. Prema njegovim riječima, dnevni kuponi bit će u vrijednosti 20,09 kuna, koliko će iznositi doprinos za jedan dan po sezoncu. Nezaposlenima, koji su prijavljeni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, tijekom sezonskog će rada ostati evidentirani na HZZ-u te će i dalje primati naknade za nezaposlenost, a mogu raditi i umirovljenici. Njima će se doprinosi uplaćivati u prvi stup. Cilj je spriječiti rad na crno i olakšati poslodavcima i radnicima.

"Temeljem ove knjižice koja je temeljni dokument na osnovu čega će krajem godine oni moći upisati radni staž", rekao je Mrsić. Ako neki ipak nastave sa zapošljavanjem na crno, kazne će biti od 50 do 100 tisuća kuna za svakog radnika koji nije prijavljen.

Nezaposlenost u travnju veća za 2,5 posto nego u istom mjesecu prošle godine

Također, ministar Mrsić objavio je kako je prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo 306.055 nezaposlenih, što je za 5,5 posto manje nego u travnju, ali i za 2,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Pročitajte više