Mrsićevi autoprijevoznici u problemima zbog novog njemačkog minimalca

Foto: Shutterstock

U MINISTARSTVU rada i mirovinskoga sustava održan je sastanak o problemima hrvatskih autoprijevoznika zbog novog njemačkog Zakona o minimalnoj plaći.

Naime, početkom ove godine u Njemačkoj je propisano da se svim radnicima koji obavljaju poslove prijevoza na njezinom teritoriju isplaćuje minimalna plaća u visini od 8,5 eura po satu.

U Ministarstvu su stoga tražili rješenja problema hrvatskih autoprijevoznika nastalih zbog primjene novog Zakona.

Hrvatska će se stoga pridružiti inicijativi, odnosno pismu istočnih zemalja članica Europske unije (Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Litva, Rumunjska, Bugarska) upućenom ministrima rada i prometa Republike Njemačke u cilju rješavanja nastalih problema.

Na koga se novi Zakon odnosi?

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pridružit će se i inicijativi navedenih država prema Europskoj komisiji kako bi se razjasnilo i utvrdilo jesu li radnici u međunarodnom transportu, osobito kada su u tranzitu, izaslani radnici na koje se primjenjuju njemački radni uvjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zatražit će od nadležnih tijela Republike Njemačke preciznu informaciju koja su sve davanja uključena u navedenu minimalnu bruto satnicu.

Pročitajte više