Muftija Hasanović: Muhamed se ne brani zločinom

Screenshot: YouTube

NITKO nema pravo pozivajući se na islam uzimati pravdu u svoje ruke i teroristički napad na redakciju časopisa "Charlie Hebdo" nema nikakve veze s islamom, kazao je muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović za list Dnevni avaz od petka.

U intervjuu je Hasanović ponovno oštro osudio terorističke napade u Parizu počinjene u ime islama.

"Te su osobe ovim zločinom sebe svrstale u red zločinaca i terorista", rekao je.

I Europa i zapadni svijet, baš kao i šerijat, imaju postupke za dokazivanje krivnje te izricanja kazne i to je ispravan put kojim se trebaju braniti osjećaji muslimana koji su se osjetili pogođenima objavom spornih karikatura, podsjetio je Hasanović. Eventualno se mogla ishoditi zabrana daljeg reproduciranja, dodao je.

Najveća šteta muslimanima

"Zločin nije kategorija kojom se brani bilo tko, a posebice ne naš poslanik Muhamed", rekao je Hasanović.

Istodobno je izrazio žaljenje što su karikature na kojima je prikazan muslimanski prorok ponovo objavljene ocijenivši kako je to dokaz da iz proteklih tragičnih zbivanja nitko nije ništa naučio.

Muftija Hasanović tvrdi kako islamski svijet ne stoji iza zločina terorističkih skupina jer oni koji se  pozivaju na islam i pri tom čine zločine najveću štetu čine upravo muslimanima.

"Ti ljudi čine upravo ono što je Bog zabranio", istaknuo je.

Posebice je osudio ono što u Siriji čini teroristička skupina Islamska država koja zlorabi vjerski prefiks, a s islamom nema baš ništa.

Rastuća islamofobija u Njemačkoj

U Hrvatskoj se ulažu veliki napori da bi se spriječilo širenje duha netolerancije pri čemu posebice ohrabruju izjave političara i nastojanja medija da se islam i muslimani ne dovode u vezu sa zločinima, ocijenio je Hasanović.

Ipak je upozorio da se ne smije zanemariti rastuća islamofobija u zapadnim zemljama poput Njemačke, a kao rješenje za uklanjanje sve većeg nepovjerenja ponudio je model pozicioniranja vjerskih zajednica kakav se primjenjuje u Hrvatskoj u kojemu se "zna tko je pozvan tumačiti vjeru".

Pročitajte više