Muslimani slave Ramazanski bajram: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Foto: islamska-zajednica.hr

MUSLIMANI slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu. Jutros su se okupili u džamijama kako bi, nakon mjeseca posta, molitve i odricanja, još jednom izrazili zahvalnost Bogu.

Čestitku u povodu Ramazanskog bajrama uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U čestitki predsjedniku Mešihata Islamske vjerske zajednice Muftiji Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, Bozanić je zaželio da "ovogodišnja proslava blagdana Ramazanskog bajrama urodi duhovnim plodovima i blagoslovom svemogućega i milosrdnog Boga".

Ramazanski bajram čestitali su i predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

"Želja mi je da duhovni smisao Bajrama bude ujedno i poticaj za promicanje solidarnosti, zajedništva, međuvjerske i općeljudske tolerancije te za nastojanje na izgradnji općeg dobra u Republici Hrvatskoj. Svima želim da blagdanske dane provedu radosno, u ozračju mira, prijateljstva i ljubavi. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", napisao je predsjednik Josipović.

"U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim da vam ovaj veliki blagdan s poukom o vrijednosti odricanja i strpljivosti, donese obilje mira i veselja, obiteljskog i prijateljskog zajedništva. Bajram Šerif Mubarek Olsun!" - stoji u čestitki premijera Milanovića.

Bajram se obilježava i u Gunji

U Gunji stradaloj u svibanjskoj poplavi živi oko 3.000 muslimana čija je džamija također bila poplavljena.


Povodom Bajrama glavni imam islamske zajednice efendija Idriz Bešić ugostio je brojne goste među kojima su bili muftija islamske vjerske zajednice u RH dr. Aziz efendija Hasanović, general zbora HV-a Drago Lovrić, predsjednik HCK-a Josip Jelić, župan Božo Galić te načelnici općina vukovarsko-srijemske županije.

"Ovaj Bajram ćemo posebno pamtiti jer prvi put u našoj džamiji i cijeloj Gunji koja je raseljena, Bajram namaz je klanjan u oštećenoj džamiji koja je u fazi adaptacije, i gdje smo, da tako kažem, improvizirali. Svim ljudima želim da nikada više nitko ne dočeka ni jedan svoj blagdan izvan svoje kuće", rekao je efendija Bešić.

Bajram su iako u specifičnim okolnostima muslimani u Gunji obilježili u krugu svojih obitelji uz porcije graha iz pučke kuhinje, a neki su i kupovali tradicionalne specijalitete koji se pripremaju za Bajram.

U bajramskoj poruci muftija Hasanović pozvao na sućut s obespravljenima u Gazi

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz efendija Hasanović pozvao je u bajramskoj poruci vjernike da ne dopuste da ih mir i sloboda kao najveće vrijednosti koje ovdje uživaju učine bešćutnima za sve obespravljene, protjerane i ratom zahvaćene, čemu danas svjedočimo u Gazi.


Islamski vjernici danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu. Nakon mjeseca posta, molitve i odricanja u ranim jutarnjim satima okupili su se u džamijama, a na središnjoj bajramskoj svečanosti u zagrebačkom Islamskom centru muftija Hasanović održao je Bajram namaz i uputio bajramsku poruku.

"Dignimo svoj glas protiv svakog oblika izrabljivanja ljudi, djece, žena, radnica i radnika, radimo svi na jačanju moralnih vrijednosti kod ljudi, kojih je na žalost danas sve manje", pozvao je muftija u svojoj bajramskoj poruci te dodao kako su danas najčešći apeli i zabrinutost za gospodarsko stanje u svijetu. Smatra kako je mali broj onih koji gospodarstvo povezuju s moralom i ocjenjuje kako živimo u vremenu velikih apsurda.

Istaknuo je da su na jednoj strani oni koji ne biraju sredstva da dođu do cilja, a cilj je novac te dodaje kako kad novac postane cilj, život gubi smisao.

Podsjeća kako je u islamu novac sredstvo, a ne cilj, jer cilj Allah i Njegovo zadovoljstvo. "Pravednom raspodjelom materijalnih dobara na ovome svijetu postiže se Božje zadovoljstvo", ističe muftija i dodaje kako vjernica teže k Njemu.

Muftija poziva vjernike da ne dopuste duhu pohlepe, mita i korupcije da u njih prodre te da učine sve kako bi naša zajednica i društvo u cjelini bili čisti od toga.

Umjesto toga, muftija poziva islamske vjernike da vode računa kako je imetak stečen na halal način te da ono što im je višak podijele ili uvakufe te tako osiguraju sebi obilnu nagradu oba svijeta.

Hasanović je pozvao vjernike i da se prisjete svojih umrlih na ovaj islamski Veliki dan.

Napomenuvši kako je drugi dan Bajrama prema odluci Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj proglašen danom šehida, podsjetio je kako će se u svim džamijama i mesdžidima prisjetiti svih svojih sinova i braće koji su svoje živote položili za Domovinu osjećajući to kao vjerski čin i svoju dužnost.

Iskrenost, samokontrola i bogobojaznost

Muftija je izrazio nadu da da su ibadeti (obveze prema Bogu) u ovom mjesecu duboko ostavile tragove u vjernicima te da će ti darovi živjeti s njima i nakon ramazana.

Istaknuo je kako je Ramazan prigoda da se vjernici istinski pokaju (tewba) za sva svoja djela i propuste koji su svjesno ili nesvjesno činili te da istinski pogledaju sebe iznutra, oslanjajući se na Božju milost i oprost koja je u ovom mjesecu posebno izražena.


Postom, kao središnjim ibadetom, napomenuo je, u ovom mjesecu nadam se da smo postigli neophodna svojstva koja će nam olakšavati svakodnevni život i sva iskušenja s kojima se susrećemo. "To su prije svega strpljivost, iskrenost, samokontrola i bogobojaznost", poručuje muftija i dodaje kako su ova plemenita svojstva nužno potrebna svakom pojedincu, a nasušna su potreba i društvu u cjelini.

Iz ovih svojstava, kako ističe, rađa se istinska solidarnost i osjećaj prema drugomu, poglavito prema potrebitim po principu riječi poslanika Muhameda. "Postom se zasigurno postiže razumijevanje i senzibilitet prema gladnima, a propisani zekat i sadekatul fitr koji se daju u ovom mjesecu su konkretna potvrda tog senzibiliteta", poručio je muftija Hasanović dodavši kako se nada da će zajedničkim druženjima kroz namaz (molitvu), mukabele, predavanja, iftare ojačali zajedništvo u vjeri i istinski se približili jedan drugome.

Muftija je pozvao vjernike da ne dopuste da ih toplina vlastitoga doma oslabi u sućuti i pomaganju onima koji doma nemaju te da ne dopuste da ih izobilje njihovih trpeza udalji od onih koji nemaju.

Željom da bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom te da Svevišnji Bog i milostivi Bog oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću, očisti im srca od mržnje i zla te podari cijelom svijetu uputu i milost, predsjednik Mešihata je čestitao Bajram riječima: Bajram šerif mubarek olsun!

Muftija Aziz Hasanović danas će uobičajeni bajramski protokolarni ručak upriličiti u pučkoj kuhinji u Gunji zajedno sa svim građanima Gunje koji dočekuju Bajram izvan svojih domova.

Kavazović u bajramskoj poruci u BiH: Ne zaboravite ugrožene

 Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u ponedjeljak muslimane-Bošnjake da jačaju obiteljske vrijednosti, zalažu se za pravdu i poštovanje drugih te da pomognu ugroženima.

U svojoj bajramskoj poruci pozvao je vlasti u BiH da održe obećanja i osiguraju pomoć stradalima u svibanjskim poplavama istaknuvši kako je baš o blagdanima važno sjetiti se onih kojima je pomoć najpotrebnija.

"Ne zaboravimo ugrožene ljude u našoj zemlji, posebno one pogođene poplavama", rekao je Kavazović predvodeći središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama koja je održana u sarajevskoj Gazi Husref-begovoj džamiji.


Poručio je kako sada treba učiniti sve da što veći broj ugroženih prije hladnih dana dođe do krova nad glavom.

"Vlast je dala obećanje da će to učiniti" rekao je Kavazović podsjećajući posebice muslimane u vlasti kako je obećanje dug koji se mora vratiti.

Bošnjake-muslimane istodobno je upozorio da povedu računa o tome da sačuvaju svoju imovinu koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske.

Podsjećajući na činjenicu da su vlasti tog entiteta nametnule obvezu posebnog postupka potvrde vlasništva nad nekretninama reis Kavazović je kazao kako Bošnjaci, budu li nemarni, riskiraju u cjelosti ostati bez svojih kuća i imanja.

"Situacija je ozbiljna i nije za potcjenjivanje", upozorio je Kavazović.

Reis Islamske zajednice u BiH podsjetio je i na brojne sukobe diljem svijeta u kojima stradaju muslimani, posebice na one u Palestini.

"Svjedoci smo da se širom svijeta prolijeva krv nevinih muslimana", rekao je Kavazović uputivši molitvu Alahu da "zlotvore stigne zaslužena kazna".

"Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva koja krvari desetljećima", poručio je Kavazović izražavajući istodobno solidarnost i s muslimanima u Iraku, Siriji, Jemenu, Afganistanu, Jemenu i Somaliji.

"Hrabrimo našu braću da izdrže", rekao je Kavazović poručivši kako zlo ne može vječito trajati.

Predsjednik Sabora čestitao Ramazanski bajram

Povodom velikoga muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je danas čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima islamske vjere u Hrvatskoj.

"Svim muslimanskim vjernicima u Hrvatskoj želim da Ramazanski bajram proslave u radosti i pročišćene duše te da ovaj blagdan ukloni sve prepreke za dijalog i suradnju među ljudima. U ime Hrvatskog sabora i u moje osobno ime muslimanskim vjernicima čestitam Ramazanski bajram. Bajram šerif mubarek olsun!", stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora.

Nadbiskup Puljić čestitao muslimanima Ramazanski bajram

 Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je danas čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj gospodinu muftiji Azizu Hasanoviću u prigodi jednog od dva najveća islamska praznika Ramazanskog bajrama kojega muslimani obilježavaju na današnji dan.

"Ovim pismom htio bih Vama, poštovani gospodine Hasanoviću, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj, izraziti iskrene čestitke povodom Ramazanskog Bajrama kojim završava mjesec posta i molitve. Molitva, post, žrtva i odricanje sastavni su dio učenja kršćanske i islamske vjeroispovijesti", naglašava u svojoj čestitci predsjednik HBK.

"Neka molitva i odricanje, koje su vjernici muslimani prošli mjesec prinosili Gospodinu, urodi obilnim plodovima u promicanju opće ljudskih vrijednota mira, ljubavi i poštovanja svakog čovjeka u našoj zemlji i u svijetu, a proslava blagdana Ramazanskog Bajrama neka donese obilje duhovnih plodova i blagoslov svemogućeg i milosrdnog Boga radi koga se i prinose molitve i žrtve," želja je nadbislupa Puljića muftiji Azizu Hasanoviću.

Ramazanski bajram je uz Kurban bajram jedan od dva najveća islamska praznika koji se obilježava na kraju mjeseca ramazana (ove godine 28. sprnja). Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u islamu, a dužnosti svakog muslimana tijekom tog mjeseca su post kao i potreba da se tijekom trideset dana ramazana muslimani moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca.

Pročitajte više