NASA: Za najviše dvije godine naći ćemo planet na kojem je moguć život!



KROZ dvije godine, najkasnije do kraja 2014., astronomi će pronaći planet na kojem je moguć život. U to je sasvim uvjeren Shawn Domagal-Goldman, istraživač iz NASA-inog sjedišta u Washingtonu.

Domagal-Goldman, stručnjak za egzoplanetarnu biologiju, za Space.com izjavio je da je samo pitanje dana kada ćemo pronaći još jedan planet sličan Zemlji. Planet koji bi mogao uzdržavati život kakav nam je poznat morao bi biti otprilike iste veličine kao Zemlja, te na približno jednakoj udaljenosti od svog "Sunca" - zvijezde oko koje orbitira.

"Moći ćemo uprijeti prstom u nebo i reći: Eno ga!"

Na površini planeta koji zadovoljava ove uvjete vjerojatno će postojati voda u tekućem stanju, što znači da je na takvom planetu moguć i vanzemaljski život. Astronomi su već pronašli 750 planeta, a NASA-in teleskop Kepler zabilježio je dodatnih 2300 objekata za koje tek treba potvrditi da se radi o planetima.

Planet sličan Zemlji za sada nije pronađen. No, Domagal-Goldman uvjeren je da će ta potraga uskoro biti okončana. "Moći ćemo uprijeti prstom u određenu zvijezdu na noćnom nebu i reći: Eno ga! Tamo je planet na kojem je moguće živjeti!", tvrdi NASA-in stručnjak.

Tranzitna spektroskopija je ključ NASA-inog istraživanja

Optimizam koji iskazuje Domagal-Goldman prisutan je i među ostalim NASA-inim zaposlenicima. Američka agencija za istraživanje svemira već je počela raditi na načinima proučavanja planeta sličnih Zemlji nakon što ih pronađe. To neće biti nimalo laka zadaća, s obzirom da se radi o malim planetima koje je zbog sjaja njihove matične zvijezde gotovo nemoguće uočiti.

No, NASA ima rješenje i za taj problem: indirektan pristup koji nazivaju "tranzitna spektroskopija". Radi se o izučavanju zvjezdane svjetlosti koja se odbija od atmosfere planeta. Takva svjetlost, objašnjavaju iz NASA-e, u sebi sadrži informacije koje uspoređuju s otiskom prsta. Radi se o podacima temeljem kojih astronomi mogu zaključiti od čega je sastavljena atmosfera planeta kojeg proučavaju.

Dva velika projekta u pripremi

NASA je već započela pripreme za dvije nove misije, kodnih imena "Finesse" i "Tess", čija je svrha upravo potraga za planetima koji mogu uzdržavati život. Domagal-Goldman očekuje da će projekti rezultirati velikim otkrićima, i velikim iznenađenjima.

"Istražujući planete već smo pronašli toliko nevjerojatnih stvari, da sada očekujem da ćemo ostati zapanjeni. Kada budemo mogli proučiti planet sličan Zemlji, vjerujem da ćemo otkriti nešto revolucionarno o interakciji živih oblika života u planetarnom sustavu. Priroda je mnogo raznolikija nego što možemo predvidjeti", kaže Domagal-Goldman.

Pročitajte više