NATO kritizira Rusiju zbog proširenja granice u Gruziju: "Žica ometa slobodno kretanje i normalan život stanovnika"

Foto: Guliver Image / Getty Images

NATO JE u srijedu kritizirao Rusiju zbog proširenja granice dublje prema Abhaziji, regiji koja se nakon rata 2008. odcijepila od Gruzije, a Moskva je to objasnila kao privremeni potez proširenja sigurnosne zone zbog predstojećih Zimskih olimpijskih igara.

"Zabrinuti smo zbog nedavne odluke Rusije o privremenom proširenju takozvane pogranične zone Abhazije dublje u gruzijski teritorij bez suglasnosti gruzijske vlade", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibashvilijem.

Moskva je priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije nakon rata između Rusije i Gruzije 2008. No Gruzija je prošli mjesec optužila Ruse da pomiču granicu s Gruzijom 11 km dublje u Abhaziju, ocijenivši to protuzakonitim potezom kojim se krši gruzijski suverenitet.

Bez diplomatskih odnosa od 2008. godine


Rusi su odgovorili kako je to privremeni potez koji će omogućiti svojevrstan sigurnosni pojas oko područja u kojemu se održavaju Zimske olimpijske igre koje počinju u petak u Sočiju, nedaleko od Abhazije. Gruzija od 2008. nema diplomatskih odnosa s Rusijom te na OI u Soči ne šalje vladino izaslanstvo, ali će gruzijski sportaši sudjelovati u natjecanjima.

Rasmussen je podsjetio da NATO čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije unutar međunarodno priznatih granica te kritizirao Ruse zbog podizanja kilometarske bodljikave žice oko južnoosetijskih sela, što neki nazivaju "ruralnim Berlinskim zidom".

"Podizanje ograda i ostalih prepreka neprihvatljivo je i u suprotnosti s međunarodnim zakonom, a i s onim na što su se Rusi obvezali. Žica ometa slobodno kretanje i normalan život stanovnika i trebala bi se ukloniti. U 21. stoljeću trebali bismo se angažirati na podizanju mostova, a ne na postavljanju žica između njih", rekao je Rasmussen.

Pročitajte više