NY Times: "Gotovina, Markač i Haradinaj su oslobođeni jer su imali podršku Zapada, presude su politički motivirane"

Screenshot: New York Times

UGLEDNI američki časopis New York Times danas se u članku pod naslovom "UN-ov sud za ratne zločine oslobodio bivšeg vođu Kosova" osvrnuo na jučerašnju presudu Ramushu Haradinaju, ali i hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

NY Times piše kako je presuda bivšem kosovskom premijeru došla nakon dviju oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su "1995. godine vodili vojnu kampanju kako bi vratili hrvatska područja pod okupacijom Srba u kojoj je ubijeno nekoliko stotina srpskih civila i iz Hrvatske protjerano njih oko 150.000".

"Odbacivanje optužbi protiv generala Gotovine i Markača dovelo je u pitanje sposobnost suda da procesuira slučajeve. Sud je ranije najavio kako će tražiti preispitivanje oslobađajuće presude, o kojoj su dvojica sudaca koji se nisu složili s presudom napisali različita mišljenja. Jedan od njih presudu je nazvao grotesknom, tvrdeći da većina zaključaka sudskog vijeća proturječe bilo kakvom smislu za pravdu", piše NYT.

"Neizbježno, oslobađajuće presude su izazvale kritike i izvan Srbije da su presude politički motivirane zato što su vojske obiju država imale podršku Zapada. Oluja je planirana uz pomoć aktivnih i umirovljenih vojnih savjetnika, dok je Oslobodilačku vojsku Kosova pomogao NATO u borbi za nezavisnost", piše New York Times.

Nice: Zašto je Haradinaj uopće optužen?

Američki časopis prenosi i riječi bivšeg tužitelja u Haagu Geoffreyja Nicea, kojemu je bilo upitno zašto je Haradinaj uopće optužen. U nekoliko je navrata u pitanje dovedena količina dokaza protiv Haradinaja, ali ga je Carla del Ponte ipak odlučila optužiti.

"Haradinaj je prvi put oslobođen 2008. godine, kada su tužitelji tražili kaznu od 20 godina. No žalbeno vijeće naredilo je novo suđenje što je bio prvi takav slučaj na Haaškom sudu. Jučer je i konačno pušten na slobodu", piše NY Times.

Pročitajte više