Na splitskoj Kili VIK otkrio plantažu gerbera koja potroši 500 kuna vode mjesečno?!

KAKO smo već pisali, u splitskom Vodovodu i kanalizaciji riješeni su da se osove čvrsto na noge i od kroničnog gubitaša naprave pravu, profitabilnu gradsku firmu. Pomoćnica direktora Radojka Jeločnik pohvalila nam se kako su non stop na terenu i provjeravaju situaciju s krađom vode te da im zbog takve poslovne strategije kronično nedostaje pravih kadrova. Neki su možda zamjerili primanje bez natječaja, no u VIK-u tvrde da za redovnu proceduru vremena nemaju i da posao dobivaju najbolji.

Index se danas uvjerio kako riječi direktorice Jeločnik nisu bile puko razmetanje. Prva žena VIK-a otkrila je, naime, u istočnom splitskom predgrađu Kili golemu plantažu gerbera koja potroši nenormalno malo vode.

500 kuna vode mjesečno za 10 tisuća kvadrata plastenika?!

"Ovdje ima 10 tisuća kvadrata plastenika, a mjesečni račun iznosi 500 kuna. To je jednostavno nemoguće pa smo zato doveli mehanizaciju da otkrijemo ilegalni priključak za vodu. Uspjeli smo premda je vlasnik jutros svježe betonirao mjesto gdje se nalazi premosnica. Sada ćemo sve dovesti u red i ispitati koliki je potrošak vode", kazala nam je Radojka Jeločnik.

Inspekcija VIK-a na Kili nije prošla bez problema. "Vlasnik plastenika je nasrnuo na mene, kada sam mu rekla da ću ga procesuirati. Pozvali smo policiju koja je došla i napravila zapisnik", požalila nam se Jeločnik. To je za ljude iz Vodovoda i kanalizacije više-manje uobičajeno. Ovakve inspekcije redovito su obilježene problemima. Nerijetko polete i šake nezadovoljnih vlasnika kuća i gospodarskih objekata... 

Nakon pola sata, stigli su prvi rezultati mjerenja utroška vode. "Dva kubika su prošla za 25 minuta! Po takvom utrošku račun za vodu ne bi smio biti ispod 18, 20 tisuća kuna", javili su operativci VIK-a. 

Prijava Državnom odvjetništvu, inspekciji, Poreznoj upravi...

Radojka Jeločnik izrazila nam je sumnju da su plastenici uopće legalni, jer nigdje nema table s natpisom firme, odnosno, obrta. "Mi ćemo sada osigurati ovo mjesto i pozvati sudskog vještaka za poljoprivredu da utvrdi koliko ovi plastenici mogu potrošiti vode. Vlasniku ćemo napisati kaznu, a zbog krađe vode prijavit ćemo ga Državnom odvjetništvu. O svemu ćemo također izvijestiti inspekciju i Poreznu upravu pa neka onda oni utvrde što se sve ovdje radilo", kazala nam je Jeločnik.

Da se s vodom nije štedjelo, lijepo se vidi na mahovini koja je narasla ispod jednog ispusta iz kojeg je očito tekao višak iz plastenika... Kad je tako jeftino, čemu briga o potrošnje?

Vlasnik plastenika: Neka sud utvrdi je li bilo krađe

Vlasnik plastenika Miroslav Šarić primio nas je ispred svoje žute višekatnice koja se nalazi na brežuljku iznad plastenika.

"Nisam nasrnuo na nju. To je laž. Što je ta žena umislila. Ponaša se kao da je i tužitelj i sudac. Ovo što ona govori najprije se mora dokazati. Ja nikakvu vodu nisam krao. Nemamo dugo ovaj plastenik, a račun za vodu mi je veći od 500 kuna", kazao nam je Šarić. 

Koliko točno plaća vodu za plastenik, nije nam htio otkriti. Pitali smo ga je li istina da je jutros betonirao mjesto gdje se nalazi ilegalni priključak za vodu.

"Pa jesam betonirao sam, zato jer mi voda dere put. Ne znam zašto ne bih smio to napraviti", ustvrdio je.

"Možda zato što je baš na tome mjestu ilegalni priključak", pitali smo ga.

"Ja o tome ne znam ništa. Tko zna tko je to napravio. Ja nisam. Platit ću koliko potrošim, a ne koliko mi oni kažu", i dalje je ustrajavao na svojoj verziji priče. Tvrdi da mu je obrt uredno prijavljen i da s tim nema problema.

Ilegalni spoj star 20 godina!

Grgo Peronja, tehnički direktor VIK-a, odmah je utvrdio starost priključka kojim se krala voda. "Po spoju se vidi da je to je staro 20, 25 godina", kazao nam je Peronja. 

"Ovo vam je samo igla u plastu sijena. Svakodnevno otkrivamo kako se voda krala. Nije nikakvo čudo što je Vodovod i kanalizacija bila u gubicima. No, za ovakvo što čovjek treba potegnuti, sukobi su česti i rekla bih, neizbježni, a mi samo radimo svoj posao. Eto, vidite, koliko je godina ovdje voda tekla, a nije se plaćala. Dok sam ja u VIK-u napravit ćemo sve da se ovo više ne događa", odlučna je Jeločnik. 

Ostavili smo VIK-ovce i vlasnika plastenika u atmosferi pasivne miroljubive koegzistencije. Nakon incidenta sve se primirilo. Šarić se fiksirao na novo mjerilo koje će pokazati koliko mu je pogon uistinu trošio vode. Sudeći po izrazu lica i nije mu to nešto presimpatično. Vjerojatno ni sudskog vještaka neće dočekati buketom. Premda cvijeća ima i za pet Lovrinaca, primijetio je jedan od VIK-ovaca, koji su danas na Kili bili u značajnom brojčanom sastavu. Dvadesetak operativaca na čelu s Jeločnik, bager, i ispravljanje krivih Drina košta, ali bez toga očito ne ide...  

Pročitajte više