Na "stupu srama" i djeca: Porezni dužnici od rođenja, većini roditelji prepisali nekretnine

NA "STUPU SRAMA", u utorak objavljenoj listi poreznih dužnika, nalaze se i djeca! Dio poreznih stručnjaka smatra kako Porezna uprava nije pogriješila objavljujući imena djece kao dužnika, dok dio smatra kako djeci ipak nije mjesto na listi. Većina djece je evidentirana kao vlasnici nekretnina na koje njihovi roditelji, odnosno skrbnici, još nisu platili porez na promet nekretnina.

Porezna stručnjakinja Marija Zuber za Novi list je kazala kako je porezni obveznik svaka fizička osoba od svog rođenja do smrti. Tako čak i dojenče može naslijediti nekretninu ili novac, ili zarađivati neki honorar (primjerice od reklama i slično), te se ime djeteta navodi i u poreznim dokumentima. "Promatramo li ovu listu kao `listu srama`, punoljetne osobe su u nepovoljnijem položaju od djece, jer njima objava imena može poslovno naštetiti, a djeci ne", smatra ona.

Njen kolega, porezni savjetnik Vladimir Brkanić, smatra kako je Porezna uprava u tim slučajevima umjesto imena djece trebala objaviti imena roditelja, odnosno skrbnika, s obzirom na to da se poslovna sposobnost stječe tek punoljetnošću.

Pročitajte više