Na suđenju Merčepu danas svjedoči Miro Bajramović: Ranije priznao da je odgovoran za smrt 86 ljudi

Foto: Arhiva

BIVŠI pripadnik pričuvnog policijskog sastava koji je prvi progovorio o zločinima nad civilima 1991. Miro Bajramović trebao bi svjedočiti na suđenju ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu.

Merčep je optužen za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje 50-ak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Bajramović je trebao biti ispitan krajem studenoga, ali svjedočenje je odgođeno zbog zdravstvenih problema. Riječ je o tzv. merčepovcu kojemu se prije sudilo za ubojstva u Pakračkoj Poljani, za koja se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija otkrila još neke zločine koje su počinili Merčepovi suborci. Međutim, slučaj je mirovao do rujna 1997., kada je Bajramović za splitski tjednik Feral Tribune izjavio da je Merčepova postrojba u Gospiću i Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba te da je on osobno odgovoran za smrt 86 ljudi.

Nakon čitanja optužnice u kojoj su poimenice navedene žrtve zlostavljanja, mučenja i ubojstava za koje se terete pripadnici njegove postrojbe, Merčep je rekao da se ne osjeća krivim. Poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom, što je nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko 'merčepovaca' te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića.

Bajramović je u medijima tvrdio da je Merčep dobro znao što se događa, iako osobno nije sudjelovao u likvidacijama. Uz njega bi trebali biti ispitani i svjedoci Aleksandar Pražić te Nikola Radojčić, javlja HRT.
 

Pročitajte više