Nacist Erich Priebke bit će pokopan u Rimu, Argentina ga ne želi

Screenshot: YouTube

BIVŠI časnik SS postrojba Erich Pribke koji je bio osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u zločinu u ardeatinskim pećinama a umro je u petak u 101. godini života, bit će pokopan u Rimu, rekao je u subotu njegov odvjetnik za agenciju France Presse.

"Ispraćaj će se održati u utorak", rekao je Paolo Giachini, u jednoj crkvi u talijanskoj prijestolnici, bez drugih pojedinosti.

Erich Priebke, koji je 1998. osuđen u Italiji na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u pokolju u kojemu je u ožujku 1944. u Rimu ubijeno 335 talijanskih civila, 1999. je premješten u kućni pritvor zbog zdravstvenih razloga. Od tada je živio u stanu odvjetnika Giachinija, na sjeveru Rima.

Odvjetnik je u petak izjavio da će Priebke biti pokopan uz svoju suprugu u San Carlos de Barilocheu, jugozapadno od Buenos Airesa, kamo se bio sklonio nakon rata. No argentinska vlada je odmah reagirala rekavši da ne želi na svom teritoriju prihvatiti tijelo nacističkog zločinca.

"Ministar vanjskih poslova Hector Timerman naredio je da se ne odobri nikakva procedura koja bi omogućila da se tijelo nacističkog zločinca Ericha Priebkea prihvati u našoj zemlji. Argentinci ne pristaju na takve uvrede ljudskom dostojanstvu", poručilo je ministarstvo putem Twittera.

Pročitajte više