Nadan Vidošević bogatstvo je pravdao dobrom startnom pozicijom: Pogledajte odakle je krenuo!

Foto: Index (Vidošević je živio u podrumskom stanu)

"IMAO SAM dobru startnu poziciju. A onda sam dobro ulagao", pravdao je Nadan Vidošević svoje bogatstvo, još dok se nije znalo za tajni bunker, slike i polarnog medu.

Vila u Zagrebu, imanje u Gorskom kotaru, raskošni apartmani kod Omiša, jahta, sve se to pravdalo plaćom u Gospodarskoj komori i Krašu od oko 80 tisuća kuna. A Vidošević je to sve stekao u nekih 20-ak godina blistave karijere koju je započeo prodajom Dalmacijacementa.

Njegovu umjetničku kolekciju procjenjuju najvrjednijom na Balkanu pa se vrijedi zapitati što je sve te silne godine radila Porezna uprava, odnosno, kako nije utvrdila razliku između prijavljenih prihoda i nesmiljenog bogatstva maharadže sa splitskog Spinuta? 

Zgrada u kojoj je odrastao Nadan Vidošević

Klapa sa Spinuta i Varoša: Nadan, Ivo i Mladen

Premda je Vidošević govorio o dobrim startnim pozicijama, Splićani se sjećaju kako počeci zapravo nisu bili nimalo blistavi i raskošni. Vidošević je odrastao u podrumskom stanu u Rendićevoj ulici, prekoputa Osnovne škole Spinut, koja se nekad zvala Ruđer Bošković.

Svega dvjesto metara prema Vidilici, Osnovna je škola Marjan. U nju su išli Ivo Sanader i Mladen Bajić, što je prije desetak godina spretno iskoristila tadašnja ravnateljica i pozvala ih obojicu da ponovno sjednu u klupe. 

Tko je tada mogao pretpostaviti što će se sve dogoditi? Veliki obračun s korupcijom u vrhu hrvatske države zapravo je obračun starih školskih kolega i susjeda sa Spinuta i Varoša.

Hajduk na staroj zgradi u Spinutu

Stara Nadanova zgrada u Spinutu, podignuta 1957. godine, dobro odolijeva zubu vremena. Kako i priliči bivšem domu Hajdukovog predsjednika, koji je nakon 11 godina sumnjičenja misteriozno uklonjen s optužnice prije njene reinkarnacije 2011. godine, i sa zapadne i istočne strane vidljiva je navijačka ikonografija. 

Hajduk živi vječno, a vječna je, čini se, i grabež najkrupnijih zvjerki koje je odstrijelio najdugovječniji državni odvjetnik. 

Vidošević je početkom 90-ih bio predsjednik Hajduka, misteriozno je uklonjen s optužnice prije dvije i pol godine

Koliko su godina Sanader i Vidošević skupljali svoje kolekcije? 

Svaki veliki Bajićev slučaj, poput Sanadera ili Vidoševića, zapravo je pokazatelj koliko u nas ne funkcionira pravna država i da ne postoje državni mehanizmi kontrole besprizornog grabeža u javnom sektoru.

Koliko je godina svoje slike skupljao Sanader, koliko Vidošević? Gdje je za vrijeme prikupljanja dragocjenih kolekcija bio Ivica Mladineo, Sanaderov šef Porezne uprave, koji danas obrazuje mlade naraštaje ekonomista poreznoj praksi na fakultetu kojeg je sve donedavna vodio Milanovićev potpredsjednik Branko Grčić? 

Mladineo je, kako se zna, propustio naplatiti brdo poreza, a u međuvremenu je i nepravomoćno osuđen za kriminalnu privatizaciju Konstruktora s početka 90-ih. Dok su Sanader i Vidošević grabili, što je Mladineo radio, što je Bajić radio? Bajić se fotografirao sa Sanaderom u školskoj klupi.

O disproporciji iskazanog bogatstva nespojivog s državnom službom pisali su svi mediji. Sada su najednom svi u šoku kada se otkrivaju razmjeri pljačke. Da smo normalna država i da državne službe rade svoj posao, to nikada ne bi bilo moguće. Kod nas se čini redovita pojava.

Pročitajte više