Nadzor nad Radmanovim kadrovima na HRT-u: Rogošić i dva ravnatelja nisu smjeli biti imenovani?!

Foto: Ronald Goršić / Cropix

U PETAK točno u podne na Prisavlju se održava izvanredna sjednica Nadzornog odbora HRT-a. Točka dnevnog reda je samo jedna: nadzor zakonitosti imenovanja ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika HRT-a.

Glavna tema rasprave bit će imenovanje Željka Rogošića. Više od činjenice da je Rogošić kum glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana pojedine članove NO-a u oči bode činjenica da je Rogošić falsificirao biografiju temeljem koje je izabran za glavnog urednika HTV-a 1, usprkos protivljenju većine novinara i kreativnog osoblja.

Rogošić je, podsjećamo, u svojoj biografiji napisao da je 80-ih godina prošlog vijeka bio urednik unutarnje politike u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji. Pokazalo se da to nije bilo točno. Rogošić je, što je i sam priznao, u oba lista bio tek vanjski suradnik i nije uređivao unutarnju politiku.

Sruk nema dovoljno radnog staža za ravnatelja poslovanja?

Pod nadzorom će se naći i imenovanje ravnatelja poslovanja Borisa Sruka, najmlađeg člana Radmanovog ravnateljstva. Srukov problem upravo su njegove godine. Rođen je 1981. godine pa nije jasno kako je uspio skupiti deset godina radnog staža, što je bio kriterij za imenovanje na mjesto ravnatelja poslovanja.

Izvori s Prisavlja tvrde da je Sruk čak i bio vrlo blizu. Navodno u radnoj knjižici ima osam godina staža. Na prvom je radnom mjestu, u firmi Ceufin brokers holding d.o.o., bio zaposlen još kao student, navodno putem ugovora o djelu. No, da bi ga mogli imenovati za ravnatelja poslovanja, i to mu je priznato u radni staž.

Ne čudi stoga što se u HRT-ovim kuloarima uz Srukovo ime prije svega veže sljedeća odrednica: bio je vanjski predavač na veleučilištu VERN. U vrijeme dok je šef HRT-a Radman bio dekan VERN-a. Mora se postaviti pitanje koliko mu je ta referenca pomogla na putu prema imenovanju za ravnatelja HRT-ovog poslovanja.

Je li i Zimonja u sukobu interesa?

Razmatrat će Nadzorni odbor i slučaj Duška Zimonje, o kojem je Index također ranije pisao. Zimonja je na HRT, podsjećamo, došao iz firme Mediahub Roberta Šveba. Ta firma je s HRT-om u travnju sklopila konzultantski ugovor "težak" 299.988 kuna. Ugovor je potpisan 15. travnja, a četiri dana kasnije objavljeno je da Zimonja postaje ravnatelj tehnologije HRT-a.

Posebno je zanimljivo da Zimonja na HRT dolazi kao član Vijeća za elektroničke medije. Što prema Zakonu o elektroničkim medijima ne bi trebalo biti moguće. Naime, član Vijeća za elektroničke medije godinu dana nakon razrješenja ne može biti član uprave javnih firmi na koje se primjenjuju odredbe Zakona o elektroničkim medijima. Na HRT-u su pronašli zgodan način da zaobiđu ovaj problem: poručili su da Ravnateljstvo nije Uprava. Samo Radman je Uprava.

Nisu to, međutim, jedine stvari vezane uz Zimonju za koje se NO interesira. Uvid u sudski registar otkriva da je novi ravnatelj HRT-ove tehnologije osnivač i vlasnik firme Connecto Artis, koja se bavi svime i svačime, a među ostalim i proizvodnjom audiovizualnih djela i pružanjem medijskih usluga televizije ili radija. Srodne su to djelatnosti onima kojima se bavi HRT pa se čini da je samo pitanje kada će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Zimonji pokucati na vrata.

Konzultant za restrukturiranje

Za kraj, povest će se na Nadzornom odboru rasprava i o Zimonjinom bivšem poslodavcu Švebu. Radi se o čovjeku koji je, podsjetimo, do ožujka 2008. bio ravnatelj HRT-a. U međuvremenu se bacio u privatni biznis pa sada za HRT radi kao konzultant. Izvori s Prisavlja tvrde da je angažiran kako bi Radmanu pomogao u izradi plana restrukturiranja, posebno onog dijela koji se odnosi na tehnološku obnovu.

Radit će se tu o nabavama koje bi, prema nekim procjenama, mogle iznositi oko 250 milijuna kuna. Posao je, dakle, krajnje ozbiljan. Zbog čega pojedinim članovima NO-a nije baš sasvim jasno zašto je Radman odlučio angažirati vanjskog suradnika. Izrada plan restrukturiranja, vjeruju u Nadzornom odboru, u svakoj bi svojoj etapi trebala biti sasvim transparentna što trenutno nije slučaj.

Pročitajte više