Naftna kompanija Shell dolazi u BiH tražiti naftu i plin

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

VLADA Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u četvrtak je donijela odluku o proglašenju Ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i plina u Dinaridima strateškim interesom, a zanimanje za koncesiju iskazala je naftna kompanija Shell, priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Vlada FBiH dala je suglasnost ministarstvu energetike, rudarstva i industrije da pokrene postupak dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina putem izravnog pregovaranja. Ministarstvo bi trebalo uspostaviti posebno povjerenstvo koje bi odabralo međunarodnog konzultanta u pregovorima sa stranim investitorima.

Naftna kompanija Shell Exploration Company B.V. 2011., u rujnu je vladi FBiH iskazala zanimanje za koncesiju.

Drugi svjetski div u naftnoj industriji u svijetu, Shell je potpisao 2011. s vladom dvogodišnji Memorandum o razumijevanju. Memorandumom, koji predviđa istraživanja i eksploataciju nafte i plina na području ovog entiteta, dogovoreno je da Shell, ako pronađe zalihe nafte i plina, počne eksploataciju 2015.

Vlasti su podijelile Dinaride od Bihaća do Neuma na jugu na 19 područja gdje bi se istraživala nafta i plin. Samo za istraživanje na nekoliko lokacija na potezu Dinarida od Bihaća - Glamoča - Livna - Tomislavgrada - Mostara - Neuma potrebno je izdvojiti najmanje 700 milijuna dolara, što je više od polovine proračuna FBiH.

Procjene govore da se zalihe nafte na području Dinarida nalaze na dubini od četiri do osam kilometara.

Predstavnici Shella su vlastima Federacije BiH dostavili izvještaj o poslu obavljenom u posljednje dvije godine. Prikupili su i digitalizirali svu dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte koja se provode posljednje stoljeće na ovome području. Iskoristili su i nalaze kompanija INA-e, NIS-a i američke kompanije Amoco te su stvorili tzv. data room za što je utrošeno oko tri milijuna eura.

Pročitajte više