Nagrada Lech Walesa i 100.000 eura otišli ukrajinskom Euromajdanu

Foto: FAH

GODIŠNJA nagrada koju je utemeljio Lech Walesa, povijesni vođa poljskoga sindikata Solidarnost, u četvrtak je dodijeljena simbolu pobune u Ukrajini, pokretu Euromajdan.

"Ove godine, za razliku od prethodnih kada smo nagradu dodjeljivali određenoj osobi, namijenili smo je velikom pokretu koji je donio nadu ukrajinskom narodu", stoji u priopćenju odbora za dodjelu nagrade.

"Ovo je znak naše solidarnosti s demokratskim i europskim težnjama naših susjeda. Unatoč tomu što su ih okrutno napadali i progonili, ti su ljudi izdržali do kraja. Danas je stanje u Ukrajini još teže i zato moramo izraziti potporu ukrajinskom narodu na način na koji ju je nekoć i nama pružao slobodni svijet", rekao je bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983.

Ceremonija dodjeljivanja u Gdanjsku


Nagrada će 29. rujna biti uručena vođama Euromajdana u Gdanjsku. Među njima su Vitalij Kličko, bivši boksač, aktualni gradonačelnik Kijeva i liječnica Olga Bogomolecova, koja je postala savjetnica ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Nagrada Lech Walesa utemeljena je 2008. Dodjeljuje se jedanput godišnje uz 100.000 eura. Prošle je godine dodijeljena naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom koji je u tom trenutku izdržavao jedanaestogodišnju kaznu u radnome logoru u Sibiru zbog utaje poreza i pronevjera. Oslobođen je u prosincu 2013. Od tada živi u Švicarskoj.

 

Pročitajte više