Najbogatiji Indijac u SAD-u ne vjeruje u vlade i formalno obrazovanje, a većinu zarade daje sirotinji

MANOJ Bhargava, najbogatiji Indijac u SAD-u, svjetskoj je javnosti donedavno bio nepoznat ali se nažao u središtu pažnje medija kada je najavio da će 90 posto svojih prihoda pokloniti u dobrotvorne svrhe.

"Na Zapadu sam zaradio mnogo novca, ali baš i ne vjerujem u osobnu potrošnju", kazao je Bhargava u intervjuu za Economic Times. Zbog toga je osnovao zakladu sa sjedištem u Indiji, koja je osigurala financijsku podršku da preko 400 humanitarnih projekata, poput besplatnog liječenje siromašnih pacijenata od raka u bolnici u Kamali. U zadnjih deset godina njegova je zaklada na ovakve projekte potrošila desetine milijuna dolara.

Upitan koji mu je najveći izazov s kojim se suočava, Bhargava je odgovorio da su to vlade. "Pokušavam ih se kloniti koliko mogu jer ako ima netko tko može uništiti nešto dobro, onda su to vlade", kaže Bhargava. Kazao je i kako ne vjeruje u formalno obrazovanje, dodavši da je obrazovan samo u najopćenitijem smislu, jer je svojevremeno prekinuo studij na Princetonu, iako je bio veliki matematički talent. Kaže kako se uvijek držao gesla Marka Twaina: "Ne dopuštam da me škola sprječava u obrazovanju".

Kaže kako je skromnost najbolja riječ koja ga opisuje, te se ponosi svojim štedljivim životnim stilom: zadovoljan je starim mobitelom na rasklapanje, jeftinim uredskim namještajem, normalnom kućom i jednostavnom odjećom.

Pročitajte više