Najezda bubamara traje i dalje: Umjesto sreće donose - alergije i astmu!

Screenshot: YouTube

VEĆ TJEDNIMA stanovnici kontinentalne Hrvatske vode bitku s najezdom bubamara. Situacija nije takva samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe, ali i SAD-a i Kanade. Pojava bubamara koje se zavlače u domove uobičajena je u ovo doba godine, ali ove je sezone posebno očita jer ih ima više nego ikad!

Među bubamarama koje se uvlače u hrvatske domove sve je manje "domaćih", a pretežno se može uočiti azijske bubamare, koje su u Europu iz Azije uvezene prije nekoliko desetljeća kako bi bile "prirodni pesticid" i uništavale biljne uši, budući da ih dnevno jedu na stotine. No, azijske bubamare pokazale su se i kao uništavači autohtonih vrsta bubamara čije ličinke također jedu. S obzirom da su otpornije od "domaćih" bubamara te se brže razmnožavaju, autohtonim vrstama prijeti izumiranje.

U Hrvatskoj se "domaćom" vrstom smatraju crvene bubamare Coccinella septempunctata, koje na leđima nose sedam crnih točaka. Za razliku od njih, azijske bubamare (Harmonia axyridis) dolaze u više boja (žuta, narančasta, crvena, crna) te imaju različit broj točaka na leđima, čija boja također ovisi o boji njihovih krila.



U svibnju ove godine časopis Science objavio je kako su azijske bubamare nositelji biološkog oružja - njihove tjelesne tekućine sadrže parazite koji su otrovni za druge kukce. Istovremeno, njihov imunološki sustav je izrazito snažan jer u tjelesnim tekućinama sadrže i antimikrobne peptide i prirodni antibiotik harmonin.

Iako prema nekim vjerovanjima bubamare donose sreću, s tim se ne bi složio poznati američki alergolog Daniel More koji navodi kako su azijske bubamare, do čije je najezde došlo, uzročnici alergija i astme. Alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i dijelova tijela koje ostavljaju za sobom. More navodi kako je više od 20 posto ljudi koji posjete alergologe pozitivno na testu alergije na azijske bubamare, što je stopa gotovo visoka kao i ona za alergiju na grinje i žohare.

Pročitajte više