Najezda komaraca u Osijeku, u tjedan dana im se broj povećao za 20 puta

Foto: Sveučilište u Osijeku

OSIJEK je opet suočen s najezdom komaraca. U zadnjih tjedan dana se broj komaraca u Osijeku povećao za gotovo 20 puta, priopćila je Mirta Sudarić Bogojević s Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta.

Tako je 8. lipnja u Osijeku zabilježeno 2207 jedinki komaraca, a 15. lipnja je metoda mjerenja putem CDC-klopke na 16 lokacija u gradu pokazala brojku od nevjerojatnih 41.900 jedinki komaraca.

Tri su osnovna razloga velike brojnosti komaraca u Osijeku, tvrdi Sudarić Bogojević. Na prvom je mjestu činjenica da je zbog visokog vodostaja Drave i Dunava u travnju i svibnju ove sezone u kratkom vremenu nastalo tri generacije poplavnih komaraca.



Nadalje, da bi se Osijek obranio od komaraca, nije dovoljno zaprašivati samo područje grada, već bi se trebalo tretirati i područje cca 15 kilometara istočno i zapadno od Osijeka uz tok rijeke Drave, kako bi se smanjila gustoća populacije komaraca u leglima. Treći razlog je zabrana larvicidnog i adulticidnog suzbijanja komaraca u zaštićenom području Park prirode Kopački rit.

Tretmani komaraca u Osijeku započeli su 31. svibnja, a od 8. lipnja svakodnevno se obavljaju adulticidni tretmani sa zemlje na području tzv. istočnog (Vinogradska ulica, Jug II) i zapadnog koridora (vikend naselje Karašica, Halaševo) u kombinaciji s tretmanima iz zraka u sjevernom (istok-zapad) zelenom pojasu kako bi se stvorila „tampon zona“ i smanjio ulazak komaraca s nebranjenih područja u Grad. S obzirom na izuzetno veliku gustoću populacije i letne sposobnosti komaraca, jedan dio komaraca ipak uspijeva ući u Grad, nakon čega se isti suzbijaju zamagljivanjem sa zemlje.

U narednim će se danima nastaviti intenzivno svakodnevno tretiranje komaraca u Gradu. Poseban naglasak biti će na zelene površine oko Grada gdje će se provoditi adulticidni tretmani iz zraka i sa zemlje. Dozvola za suzbijanje komaraca iz zraka iznad rubnih dijelova Grada koji su najugroženiji komarcima (Nemetin) zatražena od Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nije dobivena. Stoga će se ta područja i dalje tretirati sa zemlje.

 
 
 
 

Pročitajte više