"Najpoželjniji strateški partner" za Plomin C zbog korupcije morao platiti 88 milijuna dolara kazne

Foto: labin.com, FBI

SDP-OVA Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem doista ima dara za odabir strateških partnera. Osim što su lani HŽ Cargo bezuspješno pokušali prodati kontroverznom čelniku rumunjske Feroviar Roman grupe (GFR), Gruiju Stoici, kojeg rumunjske vlasti terete za privatizacijsku prijevaru, malverzacije i davanje mita, za najpoželjnijeg strateškog partnera u izgradnji termoelektrane Plomin C su odabrali korumpiranu japansku kompaniju Marubeni.


Podsjetimo, upravo zbog Marubenija je u listopadu 2013. godine Ministarstvo gospodarstva produljilo rok za podnošenje obvezujućih ponuda za izgradnju Plomina C, da bi od ukupno tri pristigle ponude prošlog tjedna HEP kao najpoželjnijeg ponuđača rangirao korumpiranu japansku kompaniju.

Die Presse: U javnosti skepsu izaziva potencijalni strateški partner Marubeni koji je morao platiti višemilijunsku kaznu zbog korupcije

Priču o mitu i korupciji koja se veže uz kompaniju koja bi trebala graditi Plomin C ovih je dana ponovno aktualizirao austrijski dnevnik Die Presse pišući o energetskoj politici na Balkanu, gdje je ugljen i dalje jedan od vrlo važnih izvora energije: "Zemlje se ne mogu pritiskom na gumb prebaciti na zelene energije - zato se fosilna goriva i dalje koriste na Balkanu".

Analizirajući aktualne energetske projekte u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, Die Presse prilikom pisanja o Plominu C nije propustio istaknuti kako je Vladin strateški partner morao platiti višemilijunsku kaznu zbog korupcije:

"Najnovija članica EU, koja trenutno pregovara s japanskim investitorom Marubenijem o svom projektu Plomin C vrijednom 800 milijuna eura, za razliku od svojih istočnih susjeda ne posjeduje vlastite zalihe ugljena, ali planiraju izvoz električne energije. No, to nije jedini nedostatak - u javnosti skepsu izaziva potencijalni strateški partner Marubeni koji je morao platiti višemilijunsku kaznu zbog korupcije".


Priznali krivicu i platili 88 milijuna dolara kazne



Nakon što su sredinom ožujka ove godine iz Marubenija priznali krivicu za korupciju i davanje mita, prema presudi donesenoj sredinom svibnja ove godine, koju je na svojim stranicama objavio čak i FBI, kompanija je morala platiti kaznu od 88 milijuna američkih dolara.

Prema presudi, čelnici Marubenija krivi su za podmićivanje indonezijskih političara kako bi se domogli energetskog projekta vrijednog 118 milijuna dolara. Osim visokopozicioniranih članova indonezijskog parlamenta, Marubeni je podmitio i čelnike državne energetske kompanije Perusahaan Listrik Negara (PLN).

U sudskoj dokumentaciji koja sadrži brojne zanimljive detalje korupcijske afere, uključujući i informaciju kako su čelnici Marubenija smanjili proviziju posredniku čijim učinkom u podmićivanju nisu bili posve zadovoljni te su angažirali još jednog, navodi se kako je prvotno kompanija odbijala suradnju s istražiteljima, ali su suočeni s brojnim dokazima naposljetku priznali krivnju te pristali platiti kaznu.

Ima li i u Hrvatskoj posla za inozemne istražitelje korupcije?

Afera s podmićivanjem i namještanjem projekta u Indoneziji u koju se uplela korumpirana japanska kompanija Marubeni ima nekoliko dodirnih točaka s hrvatskim projektom Plomina C.


I u ovom je slučaju Marubeni odabir Vlade te državne energetske kompanije (HEP-a), a riječ je i o trenutno najvećem energetskom projektu u Hrvatskoj, za kojeg se, podsjećamo još jednom, rokove produživalo upravo zbog Marubenija.

Zanimljivo, nitko od uključenih u projekt s hrvatske strane nije se potrudio hrvatsku javnost informirati o tome da "najpoželjniji strateški partner" ima mutnu pozadinu i da je prije svega nekoliko mjeseci platio drakonsku kaznu zbog korupcije vezane uz energetske projekte.

Logično, postavlja se pitanje ima li i u Hrvatskoj posla za inozemne istražitelje korupcije?

 

 

Pročitajte više