Najveća nezaposlenost od 2003: Danas još 370 radnika HT-a ostaje bez posla!



DRŽAVNI zavod za statistiku jučer je objavio kako je stopa registrirane nezaposlenosti u veljači ove godine premašila za 0,1 posto 20 posto. Takav razvoj situacije najavio je nedavnom ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazavši kako će u veljači biti najveći broj nezaposlenih, no dodao je i kako će se nakon toga, dolaskom turističke sezone, početi smanjivati.

Već danas broj nezaposlenih će se još povećati. Uprava Hrvatskog Telekoma najavila je 370 otkaza radnicima koje proglašava viškom zbog poslovno uvjetovanih razloga, odnosno pada prihoda. Sindikati poručuju da to nije opravdan razlog, jer je HT prošlu godinu završio s gotovo 4 milijarde kuna dobiti.

Posljednji puta je registrirana nezaposlenost bila iznad 20 posto u travnju 2003. godine, kada je još na vlasti bila Vlada Ivice Račana. U veljači ove godine je nezaposlenost porasla 0,3 posto u odnosu na siječanj i čak 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najmanje nezaposlenih u kolovozu 2008. godine


Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stoji kako je trenutačno u Hrvatskoj nezaposleno 343,415 radnika. U travnju 2003. godine, kada je posljednji puta registrirana nezaposlenost bila preko 20 posto, je na Zavodu za zapošljavanje bilo 345,3 tisuće nezaposlenih.

Najnižu stopu registrirane nezaposlenosti je zabilježila Sanaderova vlada prije krize u kolovozu 2008. godine, kada je bila na razini 12,3 posto. U tome trenutku je "na burzi" bilo 219 tisuća ljudi što je čak 124 tisuće radnika manje nego danas.

Pročitajte više