Najveći financijeri pomamili se za zlatom

ZAHVALJUJUĆI špekulacijama da će niz centralnih banaka početi s jačim štampanjem novca kako bi povećale likvidnost, došlo je do povećane potražnje za zlatom koje se smatra sigurnim utočištem u turbulentnim vremenima za ulagače.

Cijena zlata u zadnje vrijeme rapidno raste te je na londonskom tržištu dosegla cijenu od 1779,5 dolara, odnosno najveću razinu još od veljače. "Svaki put kad centralne banke odluče upumpavati novac u gospodarstvo, to je dobra vijest za zlato", poručuju analitičari.

Za zlatom su se u drugom kvartalu pomamili i poznati financijeri poput Georgea Sorosa i Johna Paulsona, što je navelo i ostale ulagale da slijede njihov primjer. Osim zlata, rastu i ostali plemeniti metali.

Valja napomenuti kako cijena zlata sustavno raste već jedanaestu godinu u nizu, pri čemu je njegova cijena povećana za sedam puta. SAD i dalje zauzimaju prvo mjesto na svijetu po veličini zlatnih rezervi. Prema najnovijim podacima koje je objavilo Svjetsko vijeće za zlato, SAD ima zlatne rezerve teške 8133 tone. Iako danas i s ovom količinom zauzimaju prvo mjesto, ona je ipak prilično manja od rekordnih 20663 tone koje je SAD imao 1952. godine.

Drugo mjesto zauzima Njemačka, koja posjeduje rezerve od 3395 tona zlata. Na trećem mjestu je MMF koji ima rezerve od 2914 tona. Slijede Italija s 2451, Francuska s 2435 i Kina sa svega 1045 tona zlata.

Pročitajte više