Najveći hitovi Marijane Petir: Je li vas sram što bi ova osoba trebala braniti ljudska prava?

Foto: HRT

"SABOR ne bi smio donositi odluke koje iritiraju građane", kazao je u Saboru HNS-ovac Goran Beus Richembergh, koji se jedini usprotivio imenovanju Marijane Petir u saborski Odbor za ljudska prava i manjine.

Međutim, sabor svojim djelovanjem građane iritira često. Ovo čak nije niti prvi put da se povlače repovi za spornim imenovanjima članova Odbora za ljudska prava.

 


 

U Odboru za ljudska prava sjedio je Glavaš, pa što ne bi i Petir

HSS-ovka Petir, koju su LGBTQ organizacije na zagrebačkom Prideu 2011. godine proglasile homofobom desetljeća, usprkos svemu je mala beba za jednog, primjerice, Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog ratnog zločinca.

A opet, isti taj Glavaš također je imenovan u Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine. Dogodilo se to 2008. godine, kada se protiv Glavaša još vodio postupak zbog ubijanja i mučenja srbijanskih civila u Osijeku.

Glavaš je u Odbor za ljudska prava zasjeo na prijedlog HDSSB-a, svoje političke stranke. Petir je vanjska članica odbora postala na prijedlog Hrvatske biskupske konferencije, odnosno katoličke crkve.

 


 

Crkvi je posebno draga


Nije nikakva nepoznanica da Petir u kršćanskim krugovima uživa pozamašan ugled. A uživa ga upravo zahvaljujući svojim rigidnim, vrlo često šovinističkim stavovima. Pa je tako, nakon što je proglašena homofobom desetljeća, Petir replicirala tvrdnjom da su poruke manjinskih seksualnih skupina zabrinjavajuće "jer su usmjerene protiv većine hrvatskog naroda".

Ne čudi stoga ni činjenica da se Petir početkom ove godine spominjala kao kandidatkinja za preuzimanje vodstva nad Centrom za promicanje socijalnog nauka Katoličke crkve. Novinari bliski crkvi tada su pisali da Petir ima snažno zaleđe u kardinalu Josipu Bozaniću i pomoćnom biskupu zagrebačkom Valentinu Pozaiću.

 


 

Tako je govorila Marijana Petir

Zbog čega su najviši crkveni dužnosnici ostali toliko impresionirani Marijanom Petir. Odgovor se vjerojatno krije u nekoj od sljedećih izjava koje je davala kao saborska zastupnica HSS-a:

"Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele".


"Homoseksualni odnos se protivi naravnom zakonu jer dijete je najsavršeniji čin ljubavi, a dva muškarca ga ne mogu donijeti na svijet".

"Ne može manjina indoktrinirati svoj sustav vrijednosti većini".

"Ponašanje homoseksualaca u nekim slučajevima prelazi u agresiju".

"Normalna i ljudska potreba svakog čovjeka je da bude roditelj. I to je sasvim normalno".

"Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost".

"Sramiti se trebaju ipak oni koji javno obznanjuju s kim spavaju i šire govor mržnje prema svima koji misle drugačije od njih. Osim što takvo ponašanje pokazuje nedostatak kućnog odgoja, riječ je i o evidentnom nedostatku samopoštovanja".

"Ja se zalažem da svi imaju jednaka ljudska prava, dok se oni zalažu za to da samo oni imaju prava kao manjina, a nama kako bude".

"Križ je izraz moje vjere i nosim ga oko vrata otkad znam za sebe. Neće mi ga razni licemjeri i farizeji, a posebno ne kršćanofobi, skidati s vrata".

Pročitajte više