Najveći rast plaća od 2008: Prosječna plaća u lipnju 5.810 kuna

Foto: Arhiva

PRELIMINARNI podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u lipnju zabilježen mjesečni i godišnji porast prosječnih bruto i neto plaća.

Prosječna isplaćena neto plaća za lipanj iznosila 5.810 kuna što je u usporedbi s istim mjesecom 2014. porast za 252 kune (+4,5%), što je najveći nominalni godišnji rast prosječne neto plaće od travnja 2009. (kad je porasla 5,1%). Obzirom da je u promatranom mjesecu zabilježena godišnja stagnacija inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju je godišnji realni rast neto plaće zabilježen na istim razinama kao i u nominalnom izrazu (+4,5%). To je ujedno i najviši godišnji realni rast neto plaće od prosinca 2008. godine, navode analitičari RBA. 

Relativno značajan rast prosječne neto plaće na godišnjoj razini podržan je novim Zakonom o porezu na dohodak koji je na snazi od početka godine. Istovremeno, u odnosu na svibanj, prosječna neto plaća je viša za 131 kunu što predstavlja mjesečni rast od 2,3%.

Prosječna bruto plaća 8.207 kuna

Prosječna bruto plaća u lipnju je iznosila 8.207 kuna što predstavlja nominalan i realan rast na godišnjoj razini od 2,3%. U odnosu na svibanj prosječna bruto plaća porasla je za 190 kuna odnosno 2,4%, dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 183 kune odnosno 2,3%. Početkom slijedećeg tjedna očekuje se izvješće o prosječnim mjesečnim isplaćenim neto plaćama za lipanj što će donijeti bolji analitički uvid u kretanje plaća prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

"Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta neto plaća, koje će biti podržane učinkom poreznih izmjena u Zakonu o porezu na dohodak", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više