Nakon 92 godine: Turska odobrila gradnju nove crkve u Istanbulu

Foto: Shutterstock

ISLAMSKO-konzervativna turska vlada dopustila je izgradnju u Istanbulu crkve za sirijsku manjinu, što je prvi put od osnivanja Republike Turske 1923., rečeno je u subotu iz vladina izvora.

"Bit će to presedan od osnivanja republike. Crkve su restaurirane ili ponovno otvarane za javnost, ali nijedna nova crkva nije dosad izgrađena", objasnio je neimenovani dužnosnik.

Kršćani su u velikoj manjini i ponekad žrtve napada u Turskoj, laičkoj zemlji s 99 posto muslimana, u kojoj kritičari optužuju režim za "islamistički zaokret".

Vlada u Ankari, koja se nada pridružiti Europskoj uniji, s tom je perspektivom povećala prava vjerskih manjina, restaurirajući crkve, manastire i sinagoge te povratom nekih od njihovih vlasništva.

Crkva bi se trebala podići u četvrti Yesilkoy, uz obalu Mramornog mora, na terenu koji je ustupilo općinsko vijeće, istaknuo je dužnosnik.

Izgradnju s kojom će se krenuti sljedećih mjeseci financirat će zaklada za zaštitu prava Sirijaca (ortodoksnih i katolika) koji žive većinom na jugoistoku Turske a broj im se procjenjuje na gotovo 20.000 osoba.

Pročitajte više