Nakon četveromjesečnih pregovora Belgija dobiva novu vladu

Screenshot: YouTube

NAKON četiri mjeseca pregovora o uspostavi vladajuće koalicije, u Belgiji je u utorak navečer postignut dogovor o novoj vladi desnoga centra, prenose agencije.

Belgijska agencija Belga objavila je kako će novi premijer biti Charles Michel, čelnik frankofonog reformatorskog pokreta (MR). Dogovorena je koalicija četiriju stranaka, iz frankofonog juga i flamanskoga sjevera.

"Svi partneri predlažu da ja preuzmem dužnost premijera", rekao je Michel, a prenjela DPA.

Michelov MR jedina je stranka frankofonog dijela zemlje. U koaliciji su još i demokršćani (CD&V) i liberali (VLD), te flamanska separatistička stranka N-VA, javlja France Presse. Vlada bi trebala početi djelovati najkasnije početkom sljedećeg tjedna.

"Postigli smo dogovor o važnim gospodarskim i socijalnim reformama", rekao je Michel o novoj koaliciji, na koju se čekalo otkako mu je nakon izbora 25. svibnja kralj Philippe dao mandat za sastav nove vlade.

Te reforme, među ostalim, obuhvaćaju podizanje dobi za umirovljenje sa sadašnjih 65 godina, na 66 od 2025., pa na 67 od 2030. "To je pitanje odgovornosti", obrazložio je Michel i dodao da će u program nove vlade ugraditi "snažne mjere solidarnosti".

Pročitajte više