Nakon istarskog i zagrebački SDP suočen s prebjezima u novu stranku Ive Josipovića

Foto: Hina

DIO VODSTVA i članstva SDP-a u zagrebačkoj četvrti Trnje u ponedjeljak je objavilo kako zbog podjela u stranci, zanemarivanja rada s članstvom te neuvažavanja njihovog mišljenja, prelaze u stranku "Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez" koju je nedavno osnovao bivši hrvatski predsjednik i SDP-ovac Ivo Josipović.

"Vodstvo SDP-a ne brine o željama i ambicijama nas članova na terenu, mjesne organizacije se potpuno ignoriraju, sjete nas se tek pred izbore, nemamo nikakav utjecaj na donošenje političkih odluka, provođenje aktivnosti, predlaganje najboljih kandidata za razne dužnosti ili kreiranje stranačkih programa. Komunikacija sa zagrebačkim SDP-om je minimalna dok s 'Iblerom' uopće ne postoji", rekao je na konferenciji za novinare bivši predsjednik mjesne organizacije SDP-a Trnje Mirko Drvar.

Distribucija novca

Unatoč visokim prihodima stranke, kaže Drvar, središnjica SDP-a ne odobrava sredstva za lokalne aktivnosti.

"Najviše bole i smetaju podjele u stranci na razini države i Zagreba, te tračevi, spletkarenja i podmetanja na društvenim mrežama i u medijima, a sve je to dovelo do osipanja članstva", tvrdi Drvar koji kaže kako je zbog odluka vodstva, SDP postao stranka neprepoznatljive politike koja je izgubila socijaldemokratski duh.

SDP se, kaže, nije odmaknuo već se primaknuo nekim vrijednostima koje nisu na tragu socijaldemokracije.

Uz predsjednika Mirka Drvara stranci "Naprijed Hrvatska!–Progresivni savez" priključio se dio rukovodstva mjesnog odbora SDP Trnja, uključujući i tri gradska vijećnika, te 35 članova.


"Unatoč tome što odlazimo od toga nećemo raditi velike pompe i biti opstruktivni faktor u radu SDP-a", tvrdi Drvar.

Kolegama u svojoj bivšoj stranci zaželio je sreću poručivši kako će se sada politički natjecati tko će biti bolji.

"Isti vrijednosni sustav"

Ivo Josipović rekao je kako SDP-ovci, ali i neke druge lijeve stranke i stranke lijevog centra imaju isti vrijednosni sustav.

"Mi se nismo promijenili i dalje zagovaramo socijaldemokratske vrijednosti ali naravno da ćemo se, s obzirom da smo sada u dvije stranke, natjecati za naklonost ljudi i to ne samo na predstojećim izborima nego i na dulje staze bar dotle dok ne postoji suglasnost o tome kakvu bi politiku socijaldemokracija trebala voditi", rekao je Josipović upitan je li im sada SDP jedan od glavnih protivnika.

Koalicijski sporazum s Čačićevim reformistima

Josipović je najavio i kako će sutra u muzeju Mimara biti održana konferencija za novinare u povodu potpisivanja koalicijskog sporazuma između stranke Naprijed Hrvatska i Reformista.

> Povratak političkih mrtvaca: Josipović ide u koaliciju s Čačićem

Josipović je novinarima potvrdio kako se o zajedničkom izlasku na izbore s IDS-om razgovara. "Stvar je na IDS-u, oni raspravljaju svoju poziciju na unutarstranačkim tijelima i nije moje da to ovdje tumačim", rekao je Josipović.


Na pitanje o postizbornim koalicijama odgovorio je kako će se o njima razgovarati na temelju programa.

Osipanje i u istarskom SDP-u

HRT je početkom mjeseca javio i o prebjezima iz istarskog SDP-a koje predvodi nedavno smjenjena predsjednica županijske organizacije SDP-a Istarske županije Maja Šarić.

> Istarski SDP suočen s prebjezima u novu stranku Ive Josipovića

"Stvorila se kritična masa kojoj smetaju načini i metode" istarskog SDP-a rekla je Šarić, dok je predsjednik GO SDP Pula Danijel Ferić ustvrdio da "ako i bude odlaska, oni neće biti masovni".

Zagrebački SDP: Josipoviću nije otišlo 35, nego 11 SDP-ovaca s Trnja

U zagrebačkom SDP-u potvrđuju kako su zaprimili određen broj ispisnica, ali tvrde kako nije riječ o masovnom izlasku nego o "redovitim fluktuacijama članstva u stranci".

"U ponedjeljak je u Gradsku organizaciju predan određen broj ispisnica iz SDP-a Trnje. Riječ je o ispisnicama 11 članova, a ne 35 kako se medijski nagađalo tijekom nedjelje. Od toga je njih 7 kroz razgovor i sudjelovanje na konferenciji za medije potvrdilo autentičnost. S obzirom na to da Mjesna organizacija Trnje broji 339 članova, nema govora o masovnom izlasku nego o redovitim fluktuacijama članstva u stranci", stoji u priopćenju GO SDP-a.

Ističe se i kako je trenutno u proceduri upisa u SDP Trnje 17 novih članica i članova, koje će primiti sljedeće vodstvo te mjesne organizacije.

"SDP se zalaže za slobodu mišljenja i djelovanja, pa u tom kontekstu našim bivšim članovima želimo sreću i izražavamo zahvalnost za dosadašnji rad", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više