Nakon pucnjave u Ateni uhvaćen jedan od najtraženijih grčkih bjegunaca

Foto: Guliver image/Getty images

GRČKA policija uhitila je u srijedu jednog od najtraženijih ljudi u Grčkoj, ljevičarskog ekstremista i vođu anarhističkog pokreta Revolucionarna borba Nikosa Maziotisa nakon pucnjave u središtu Atene. Prema policiji, Maziotis je ranjen u pucnjavi tijekom pokušaja pljačke trgovine u kojoj su ozlijeđeni policajac i dva prolaznika. Prebačen je u bolnicu, gdje se i dalje nalazi pod jakim policijskim osiguranjem.

EU i SAD smatraju Revolucionarnu borbu terorističkom organizacijom. Za Maziotisom je bila raspisana nagrada od milijun eura nakon što je nestao 2012. Prema BBC-u, prerušeni Maziotis pokušao je opljačkati trgovinu u središtu grčkog glavnog grada.

Jeadn od najtraženijih grčkih bjegunaca nestao je nakon što je 2012. pušten da se do presude brani sa slobode. On je prošle godine u odsutnosti osuđen na 25 godina zatvora za napade koje je u Grčkoj organizirala Revolucionarna borba.

Ta ljevičarska anarhistička skupina najpoznatija je po bombaškom napadu na atensku burzu 2003. i ispaljivanju granate iz ručnog raketnog bacača na američko veleposlanstvo 2007.

Riječ je o jednoj od brojnih anarhističkih skupina, nastalih posljednjih nekoliko godina u Grčkoj, koje napadaju urede političkih stranaka i međunarodne dužnosnike.

Pročitajte više