Nakon što ih je srušio sudac Kolakušić, EPH Magazini ponovno u predstečajnoj nagodbi

Foto:FaH

PONOVNI postupak sklapanja predstečajne nagodbe nad dužnikom EPH Magazini počet će idućeg tjedna na Trgovačkom sudu, objavljeno je na stranicama Financijske agencije (Fine). Prema objavljenom oglasu o održavanju ročišta 31. ožujka, predstavnici EPH Magazina i vjerovnici te tvrtke pozivaju se na ponovno sklapanje predstečajne nagodbe nakon što je prijedlog EPH Magazina u listopadu prošle godine odbio sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

Tri različita iznosa, a tvrtke iste

U odbijanju prijedloga predstečajne nagodbe EPH Magazina, nakladnika časopisa za mlade "OK" i "Teen" i časopisa za zdravlje "Doktor u kući", sudac Kolakušić naveo je da su bile prekršene bitne odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ali i Ustava.

U navođenju razloga zbog kojih je tvrtki EPH Magazini, za razliku od krovnog Europapress Holdinga odbijena predstečajna nagodba, Kolakušić je u rješenju utvrdio da je dužnik EPH Magazini u prijedlogu u svibnju 2013. naveo da obveze prema vjerovnicima iznose 15.399 milijuna kuna. Uvidom u plan restrukturiranja tvrtke iz srpnja 2013., utvrđeno je pak da je riječ o 13.335 milijuna kuna. No zaključno, rješenjem koje je sastavni dio zapisnika o utvrđivanju tražbina na Nagodbenom vijeću Fine od 17. rujna 2013. bio je utvrđen iznos od čak 377.5 milijuna kuna.

Utvrđena potraživanja 24 puta veća

"Iz navedenoga proizlazi da su u prethodnom postupku, rješenjem Fine, utvrđena potraživanja u 24 puta većem iznosu od potraživanja koja je dužnik naveo u Prijedlogu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe" ističe se u rješenju suca Kolakušića. Prema njegovom rješenju, u tom su predstečajnom postupku, kao i u postupcima povezanih društava EPH-a, utvrđivana potraživanja prijavljena temeljem jamstava i sudužništva drugih povezanih društava i financijskih institucija, iako ta potraživanja pravno nisu postojala u trenutku otvaranja postupka niti se radi o osobnim vjerovnicima dužnika.

Prema Kolakušiću, jedna te ista potraživanja u cijelim su iznosima utvrđivana u svim povezanim društvima EPH-a te su multiplicirana nekoliko puta. Time su, kako je isticao Kolakušić, stvarni vjerovnici onemogućeni u izražavanju svoje volje, ali i u kasnijoj naplati svojih potraživanja. U rješenju suca Kolakušića bilo je istaknuto i da je predlagatelj dužnik postupio suprotno odredbama Ustava koji nalaže jednakost svih pred zakonom pa time i svih vjerovnika te odredbama kojima se jamče pravo vlasništva i onima koje kazuju da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja te da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu.

Sve vraćeno na ponovni postupak

EPH Magazini su uložili žalbu na rješenje suca Kolakušića, a Visoki trgovački sud u prosincu prošle godine ukinuo je to rješenje i vratio ga na ponovni postupak.

Pročitajte više