Nakon tri godine "zatočeništva", Assange pristao na ispitivanje u Londonu

Foto: Hina

JULIAN Assange pristao je na ispitivanje u londonskome veleposlanstvu Ekvadora, a u vezi sa švedskim optužbama za seksualno nasilje, rekao je u četvrtak odvjetnik utemeljitelja WikiLeaksa.

Assange u ekvadorskome veleposlanstvu boravi od lipnja 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj u kojoj je optužen da je 2010. napao dvije žene, što on niječe.

Švedski tužitelji u ožujku su objavili da ga žele ispitati u Londonu, čime su odstupili od dotadašnjeg zahtjeva da se sve događa u Švedskoj. Assangeovi odvjetnici pozdravili su taj zahtjev, ali sve do četvrtka nisu i službeno pristali.

"Sad čekamo dalje poruke (od tužitelja)", rekao je Thomas Olsson, Assangeov odvjetnik i dodao kako očekuje da tužitelji stupe s njime u kontakt i dogovore se o pojedinostima.

Australac Assange rekao je da strahuje od britanskog izručenja Švedskoj jer bi ga Švedska mogla izručiti Sjedinjenim Državama, a ondje je optužen zbog jednog od najvećih slučajeva curenja informacija u američkoj povijesti. On je u WikiLeaksu prije pet godina objavio goleme količine američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Assange je u intervjuu iz 2013. godine za Telegraph opisao uvjete u kojima živi. Tada je rekao da većinu dana provodi u uredu koji je preinačen u sobu s krevetom, telefonom, lampom s ultraljubičastom žaruljom, računalom, jednom spravom za vježbanje, malenom kuhinjom i tušem.

"Naravno da se teško svakodnevno buditi 500 dana zaredom i gledati u iste zidove, no, s druge strane, ja ovdje radim puno dobrog posla i nemam vremena činiti bilo što drugo, pa mi se čini da je kontraproduktivno da su me ovdje zatočili. Uostalom, što mi drugo preostaje, nego raditi?", rekao je 2013. godine Assange. 

Pročitajte više