Nakon trodnevne izolacije u Sijera Leoneu pronađeno 70 trupala i 150 novooboljelih od ebole

Ilustracija: Hina

U SIJERA LEONEU je otkriveno 70 trupala i 150 novooboljelih od virusa ebole nakon trodnevne opće izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije, priopćile su u ponedjeljak vlasti, dan nakon te dosad neviđene operacije.

"Ne znamo kamo ćemo s truplima, ali to nije ništa neobično otkako traje epidemija. Sada imamo barem 150 novih slučajeva", rekao je Steven Gaojia, voditelj centra za izvanredne situacije. Vlasti Sijera Leonea su nešto ranije bile izvijestile da su pronašle sedamdesetak trupala.

Gaojia dodaje da su potonja trupla pronađena u Freetownu i u okolici te da očekuje znatan porast broja oboljelih diljem zemlje.

Ministar zdravstva Abubakar Fofanah je rekao za AFP da su djelatnici ministarstva obišli 80 posto domova u potrazi za truplima, ocijenivši da je akcija bila uspješna.

Šest milijuna stanovnika moralo je ostati u kućama

"Zasad ne mogu reći koliko smo trupala otkrili u ova tri dana jer očekujemo rezultate iz drugih dijelova zemlje", dodao je.

Fofanah je rekao da je akcija omogućila prekid "noćnih pokapanja" koja obitelji obavljaju kako bi zatajile smrt člana zaraženog virusom ebole.

U Sijera Leoneu se u ponedjeljak nastavila svakodnevica nakon trodnevne izolacije kakva dosad nije provedena u borbi s ebolom.

U Sijera Leoneu, gdje su 562 osobe umrle od virusa ebole, šest milijuna stanovnika moralo je u petak, subotu i u nedjelju ostati kod kuće.


WHO upozorava na slabu zaštitu osoblja od ebole

Zapadnoafričke zemlje pogođene epidemijom ebole moraju učiniti više za zaštitu medicinskog osoblja i kontrolu epidemije, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Stručna radna skupina WHO-a sastala se prošli tjedan i "identificirala brojna područja na kojima je hitno potrebno učiniti više napora", izvijestio je WHO.

Kako bi zaustavile visoku smrtnost zdravstvenih radnika, pogođene zemlje moraju im osigurati odgovarajuću zaštitu, znanje potrebno za kontrolu infekcije i pristup zdravstvenim službama, upozoravaju stručnjaci.

Lokalne zajednice trebaju se više uključiti u provođenje mjera kao što je praćenje epidemije i organiziranje sigurnih pogreba, dodaju.

Radna skupina je zatražila jaču međunarodnu potporu, kao i "jaču mobilizaciju i koordinaciju resursa".

Više od 5.000 ljudi zaraženo je hemoragijskom groznicom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, a umrlo ih je 2.600, pokazuju podaci WHO-a.

Senegal i Nigerija uspijevaju obuzdati širenje ebole

Dvije od pet afričkih zemalja najteže pogođenih epidemijom ebole postupno uspijevaju zaustaviti širenje bolesti, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacije (WHO), mada je broj umrlih porastao na 2811 od 5864 zaraženih.


"U Senegalu i u Nigeriji zdravstveno osoblje uspjelo je skoro sasvim obuzdati epidemiju", stoji u priopćenju regionalnog direktora WHO-a za Afriku.

U Senegalu je u posljednja tri tjedna, koliko traje inkubacija osoba koje bi mogle prenijeti virus, zabilježen samo jedan novi slučaj bolesti. Novih slučajeva, izvijestio je WHO u Senegalu nema. U Nigeriji je 20 zaraženih virusom, a 696 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima završilo je trotjedni nadzor.

U trima najteže pogođenim zemljama, Liberiji, Sierra Leoneu i u Gvineji virus se nastavlja širiti, a broj umrlih od posljedica ebole raste. Više od polovine svih smrtnih slučajeva odnosi se na Liberiju gdje je od posljedica virusa umrlo 1578 ljudi, u Gvineji nešto manje - 632 i u Sierra Leoneu 593.

Pročitajte više