Napadači iz Kistanja branit će se sa slobode!

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

JUČER privedeni napadači na bogoslove iz manastira Krka kod Kistanja branit će se sa slobode.

> Kod Kistanja pretučeni pravoslavni bogoslovi: "Napali su ih bejzbolskim palicama zbog nacionalne mržnje"

> HDZ-ovac iz Kistanja: Manastir Krka je leglo četništva u Hrvatskoj! Sami su krivi za tučnjavu!

Protiv sedmorice mladića iz Kistanja policija je jučer podigla kaznene prijave zbog nanošenja težih i lakših ozljeda, a šibenski općinski državni odvjetnik za mladež izrekao im je mjere opreza - napadnutim bogoslovima ne smiju se približiti na 100 metara, a u luku širokom jedan kilometar morat će zaobilaziti manastir Krka. Iako je državni odvjetnik tražio da ih se zadrži u istražnom zatvoru - sudac istrage Ivo Vukelja odbio je taj prijedlog.

"Ja bih pozvao političare da se suzdrže od prikupljanja jeftinih političkih bodova na nesreći ove djece, kako oštećenika, tako i osumnjičenika. Sud će donositi svoje odluke isključivo na temelju zakona i činjenica, a ne po diktatu ulice i željama političara, to mora biti svima jasno", poručio je glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Policija je jučer privela sedmoricu napadača na bogoslove iz manastira Krka. Nešto prije 19 sati iz policije su prebačeni istražnom sucu u Šibeniku. Protiv njih su podignute i kaznene prijave - za nanošenje teške tjelesne ozljede osumnjičen je maloljetnik s područja Kistanja. Još šestorica njegovih sumještana osumnjičena su za nanošenje lakših ozljeda.


Podsjetimo, Na cesti od Kistanja prema manastiru Krka, spomenuta sedmorica kistanjskih mladića napala su osmoricu učenika pravoslavne bogoslovije. Jedan je teže, a petero ih je lakše ozlijeđeno. Napadnuti bogoslovi tvrde kako napadača nije bilo samo sedam, već petnaestak.

Policija utvrdila kako se radi o zločinu iz mržnje

"Ovim kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili da su osumnjičeni jučer oko 13 sati u Kistanjama, iz mržnje, verbalno, a zatim i tjelesno napali osmoricu učenika Bogoslovije manastira Krka. Tom prilikom jedan učenik je teže, a petorica učenika su lakše ozlijeđena, isto tako kao i dvojica osumnjičenih maloljetnika", rekla nam je glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor.

Jedan maloljetnik osumnjičen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 19-godišnjaku, a šestorica za lakše ozljeđivanje petorice bogoslova.

Policija je utvrdila kako se radi o zločinu iz mržnje, a pravi povod sukoba zasada nije poznat. Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da je razlog vjerska i nacionalna mržnja.

"U Kistanjama je policija često intervenirala posljednjih godina"

Sukob maloljetnika i bogoslova u Kistanjama, komentirali su ravnatelj policije i ministri okupljeni na tribini "Nasilje u školama". Ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da je nakon sukoba bogoslova i Hrvata iz Kistanja privedeno sedam maloljetnika.


Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je kako ovo nije "strašan incident". Kaže kako je u Kistanjima policija često posljednjih godina intervenirala među doseljenim stanovništvom na pozive zbog remećenja javnog reda i mira. "Zbog narušavanja javnog reda i mira između Hrvata koji su došli s Janjeva, jer se oni teško uklapaju u ovu sredinu. Tako da smo do sada uvijek postupali na svaku dojavu građana i proaktivno djelujemo, s time da imamo više ophodnji na samom području Kistanja. Mogu reći da to nije strašan incident, to je narušavanje javnog reda i mira, samo što je sudjelovalo više osoba", rekao je Dominić.

Bogoslovija: Napad je ničim izazvan; HDZ: Napad su izazvali bogoslovi

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije je osudila, kako kažu, ničim izazvan napad na svoje štićenike te priopćila kako se nada da će počinitelji biti izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni. Nazivajući incident "martovskim pogromom krčkih bogoslova", napominju kako je motiv vjerojatno vjerska netrpeljivost.

Priopćenjem se oglasio i Općinski odbor HDZ-a iz Kistanja ustvrdivši kako su napad izazvali sami bogoslovi, za koje tvrdi da su već otprije poznati po provokacijama. Tvrde da su bogoslovi namjerno počeli provocirati želeći izazvati sukob.

 


 

Pročitajte više