Napadi s jumbo plakata: "Jovanoviću, u ime Isusovo, ostavi našu djecu!"

Foto: Damir Krajač / Cropix

"JOVANOVIĆU, u ime Isusovo, ostavi našu djecu!", vrišti s jumbo plakata u Zagrebu naizgled prilično ljuti klinac odjeven u majicu s crveno-bijelim hrvatskim "kockicama" (a zapravo kvadratićima).

Plaćeni je to oglas za mjesečnik "Nacija", minorni i prilično nepoznati katolički časopis koji je na kioscima dostupan od 2011. godine. Ovaj "hrvatski domoljubno-kršćanski mjesečnik", kako se sami opisuju, u svom novom broju odlučio se uključiti u raspravu oko zdravstvenog odgoja i to, po uzoru na crkvene oce, direktnim napadom na ministra obrazovanja.

Osim temata pod egidom "Zaustavimo nastrani zdravstveni odgoj", novi broj "Nacije" donosi pregršt relevantnih (i sigurni smo argumentiranih) tema poput "Dinosauri protiv evolucije: T-Rex opet pomeo Darwina", "Fra Ivo Pavić: Liječenje dodirom", "Izvješća rimskog egzorcista", "Zlo jest ili nije manjak dobra?"...

Otkud pare? Od duha svetog!

Možda ćete se zapitati otkud jednom beznačajnom mjesečniku, koji vjerojatno jedva uspije prodati par stotina primjeraka, novac koji je potreban za oglašavanje na jumbo plakatima u metropoli? Zapitali smo se to i mi, ali Google je vrlo brzo ponudio odgovor. "Naciju", naime, financira - duh sveti.

Tako je to nekako barem Elvis Duspara, glavni urednik "Nacije", svojevremeno objasnio za dnevni list Business.hr. Duspara je u listopadu 2011. godine govorio da je "Nacija", koja je tada još bila tjednik, pokrenuta iz entuzijazma i financirana iz vlastitih sredstava.

"Računamo kako bismo se mogli financirati isključivo iz prodaje.. Naime, nismo baš sigurni koliko se oglašivači žele reklamirati u novini koja pozitivno piše o Bogu i Hrvatskoj", tumačio je Duspara, prije nego je otkrio tko zaista stoji iza njegove tiskovine: "Mi iskreno vjerujemo kako je ovaj projekt djelo Duha Svetoga pa smo tako i krenuli - velikim srcem, a praznih džepova. Naprosto smo skočili u prazno i čekamo da se padobran otvori. Ako Nacija uspije, onda nitko neće moći reći kako je to ljudskih ruku djelo, nego očekujemo da sva slava ide Svemogućem Bogu".

Klinca s plakata "posudili" iz njemačke kampanje protiv obrezivanja

Spomenimo i da je uredništvo "Nacije" fotografiju kojom je ilustriralo svoju naslovnicu "posudilo" od kampanje koja se u Njemačkoj vodila protiv obrezivanja i to pod imenom "Prste dalje od mog pimpeka".

Kampanja protiv obrezivanja za potrebe vjerskih rituala u Njemačkoj je pokrenuta u srpnju prošle godine, a ovo je ilustracija koju su koristili:

Pročitajte više