Napadi se nastavljaju, broje se mrtvi: Opet napadnuta UN-ova škola u Gazi

Foto: Hina

IZRAELSKI vojnik za koga se smatralo da su ga oteli pripadnici Hamasa, poginuo je tijekom borbi u pojasu Gaze, objavila je u nedjelju izraelska vojska. Izraelska vojska objavila je da je mladi 23-godišnji vojnik Hadar Goldin bio pripadnik pješadijske postrojbe Givati i da je poginuo tijekom borbi u pojasu Gaze 1. kolovoza.

Vjerovalo se da je vojnik Goldin otet u zasjedi, no vojno krilo Hamasa ranije je tvrdilo da nemaju naznaka gdje je vojnik i da je vjerojatno poginuo u južnom dijelu Gaze gdje su stradala još dvojica izraelskih vojnika.

Novi napad na UN-ovu školu u Gazi, najmanje 10 mrtvih

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno je oko 30 ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Izraelska vojska odbila je komentirati novi napad na školu Ujedinjenih naroda u Gazi.

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koja je pogodio ulaz škole u Rafahu. U toj su školi utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

U ranijem napadu ubijeno je dvanaest Palestinaca. Devet je Palestinaca poginulo u Rafahu na jugu Palestinskog teritorija i troje u središnjem dijelu Gaze, doznaje se iz najnovijih izvješća s terena.

U bombardiranju koje se nastavilo i tijekom jučerašnjeg dana u Pojasu Gaze poginulo je prema palestinskim izvorima 1.675 ljudi, od kojih je najviše civila. Izrael je priznao da su u borbama poginula 64 vojnika, dok je palestinsko bombardiranje prouzročilo smrt troje civila u Izraelu.


Prvi put u subotu, iako je Gaza i dalje pod izraelskom vatrom, očevici s izvijestili kako se izraelski vojnici povlače iz sela u okolici Beit Lahiye i Khan Younisa, što su prve naznake kraja izraelskih operacija u ograničenim sektorima Gaze. Izraelska je vojska potom i objavila da se civili u punoj sigurnosti mogu vratiti u Beit Ahiyu i Al-Atatru.

Nakon 26 dana borbi, palestinsko izaslanstvo stiglo je u subotu u Kairo gdje bi trebalo razgovarati o primirju između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, premda Izrael nije htio poslati u Egipat svoje izaslanstvo.

U palestinskom izaslanstvu u kojemu je i Madžed Faradž, sigurnosni čelnik Palestinske samouprave, bit će čelnici islamističkog pokreta Hamasa koji je na vlasti u Gazi i oni se u nedjelju sastaju s egipatskim čelnicima.

Vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal dao je do znanja da neće prihvatiti prekid vatre bez povlačenja izraelskih trupa u Gazi.

"Primirje je primirje, ali nazočnost izraelskih snaga u Gazi, koje uništavaju naše tunele, to je agresija" i u tim uvjetima Hamas ima pravo na "samoobranu", rekao je Mešal i dodao da je to već jasno dao do znanja američkom državnom tajniku Johnu Kerryju.

Ban nazvao napad na školu u Gazi zločinačkim činom


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u nedjelju smrtonosni napad na školu u Gazi kao "moralnu sramotu i zločinački čin" te je zatražio kažnjavanje odgovornih za "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno tridesetak ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koji je pogodio ulaz škole u Rafahu.

U njoj su utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

UN-ove škole već su nekoliko puta napadnute tijekom 27-dnevnog sukoba Izraela i islamističkog pokreta Hamas.

"Ovaj napad, zajedno s ostalim kršenjima međunarodnog prava, mora se hitno istražiti, a odgovorni moraju snositi posljedice. To je moralna sramota i zločinački čin", rekao je Banov glasnogovornik u priopćenju.

Glavni tajnik je zatražio prekid sukoba i pozvao sukobljene strane da počnu pregovore u Kairu.

"Najnoviji val nasilja samo je produbio humanitarnu i zdravstvenu krizu koja pustoši Gazu. Ovo ludilo mora prestati", stoji u priopćenju.

U Kairu pregovori Hamasa i Palestinaca o Gazi


Izaslanstvo palestinskih skupina, među kojima i Hamasa i Islamskoga džihada, sastalo se u nedjelju u Kairu kako bi dogovorilo stajališta za neizravne pregovore s Izraelom o prekidu vatre koji bi se trebali voditi uz posredovanje egipatskih dužnosnika, objavili su egipatski i palestinski izvori. Govorit će se o Hamasovu zahtjevu da Egipat olakša prelazak granice prema blokiranoj Gazi.

Izrael je u subotu objavio da neće poslati svoje izaslanstvo na razgovore i optužio palestinske islamiste da su zavarali međunarodne pregovarače. Prekid vatre koji su za petak isposlovali Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države propao je u samo dva sata, a Izrael i Hamas međusobno se za to optužuju.

Nedjeljni razgovori počeli su palestinskim dogovorom o zajedničkom stajalištu prije susreta s egipatskim predstavnicima, kažu ti izvori.

Kais Abu Laila, visoki dužnosnik Demokratske fronte za oslobođenje Palestine bio je u Kairu, i rekao kako su se razne palestinske skupine dogovorile o jedinstvenom popisu uvjeta. "Prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga, prestanak blokade, oslobađanje zatvorenika, te početak obnove", nabrojao ih je on u telefonskoj izjavi za Reuters. "Svaka ta stavka sadržava i detalje pa će se brzo organizirati sastanak s egipatskom stranom radi razgovora o palestinskom dokumentu", dodao je.

Očekuje se da će na pregovore u Kairo doći i zamjenik američkoga državnog tajnika Bill Burns i bivši britanski premijer Tony Blair.

Egipat, koji graniči s Gazom, a s Hamasom se ne slaže baš kao ni Izrael, nametnuo se kao posrednik u sukobu u Gazi.

Izrael je zračnu i pomorsku ofenzivu na Gazu počeo 8. srpnja kao reakciju na, kako u Izraelu tvrde, sve žešće Hamasovo raketiranje prekograničnoga prostora. Ubrzo nakon toga počela je i izraelska kopnena ofenziva.

Po palestinskim izvorima, dosad je u Gazi poginulo 1.775 ljudi, većinom civila. Izrael je potvrdio smrt 67 vojnika u borbi, a u palestinskom je granatiranju poginulo troje izraelskih civila.

London: Stanje u Gazi nepodnošljivo

Velika Britanija smatra da je stanje u Gazi postalo nepodnošljivo i moglo bi rezultirati većim brojem antisemitskih napada na britanske Židove, kazao je ministar vanjskih poslova Philip Hammond u razgovoru za nedjeljno izdanje Daily Telegrapha.

Prema njegovim riječima, primio je na tisuće email poruka od Britanaca koji su "duboko uznemireni" događanjima u Gazi od početka izraelske ofenzive na Hamas i druge gerilske skupine kao odgovor na raketne napade na izraelski teritorij.


"Britanska javnost snažno osjeća da je stanje civilnoog stanovništva u Gazi nepodnošljivo i da se mora riješiti - i mi se s tim slažemo", rekao je Hammond i pozvao na trenutni i bezuvjetni prekid vatre.

"Razumijemo da Izrael ima svoje bojazni i da ih ima i Hamas. Ne kažemo da nas te bojazni ne zanimaju, ali ne možemo dozvoliti da stoje na putu humanitarnog prekida vatre. Moramo zaustaviti ubijanje", bio je jasan Hammond.

Čileanski prosvjednici zatražili prekid veza s Izraelom

Propalestinski prosvjednici u Čileu pozvali su u subotu navečer u glavnome gradu Sahntiagu predsjednicu Michelle Bachelet da prekine diplomatske odnose s Izraelom, a najveći dosad propalestinski prosvjed održan je u isto vrijeme i u Washingtonu pred Bijelom kućom, prenose agencije u nedjelju.

Prosvjedi u znak potpore Palestincima u Gazi održani su u subotu u Parizu, a dan ranije i u Budimpešti.

"Prekinimo, prekinimo odnose s Izraelom", skandiralo je, prema organizatorima, 10.000 prosvjednika noseći palestinske zastave.

Čile ima veliku arapsku zajednicu od oko 300.000 ljudi, ali također i utjecajnu židovsku zajednicu od 30.000.

Prosvjed je protekao u miru i završio je pred vladinom palačom gdje su ostavljeni natpisi "Prekinite genocid Palestinaca" i "Stop ubijanju nedužne djece", javlja AFP.


Nekoliko tisuća prosvjednika protiv rata u Gazi zatražilo je u subotu navečer pred Bijelom kućom u Washingtonu kraj izraelske intervencije.

Među natpisima bili su i pozivi "Kaznite Izrael, terorističku državu" i poruka "Geto u Gazi" s nacrtanim kukastim križem u jasnoj aluziji na Varšavski geto u doba nacizma.

U Washingtonu je prosvjedovala i mala skupina ortodoksnih židova pod zaštitom policije i razmjenjivala ljute uvrede s propalestinskom skupinom.

Prosvjed protiv izraelske intervencije održan u subotu pred Bijelom kućom bio je najveći od početka ofenzive 8. srpnja u kojoj je dosad ubijeno 1675 Palestinaca, uglavnom civila te 64 izraelskih vojnika.

Pročitajte više