Napali šefa kineske burze, oteli ga i predali policiji

Foto: Weibo

STOTINE kineskih investitora koji su zbog kraha burze ostali bez svog novca zaskočili su pred luksuznim hotelom u Šangaju šefa kineske burze Shana Jiulianga, javlja portal Quartz.

Fotografije objavljene na kineskoj društvenoj mreži Weibo pokazuju kako bijesna masa povlači Shana za odjeću i baca ga na pod. Od njega su tražili da im vrati izgubljeni novac, a mahom se radi o ljudima koji su ulagali u firmu Fanya Metals Exchange.

Svojevrsnu otmicu šefa kineske burze su ulagači koji se osjećaju prevarenima dogovorili putem kineske društvene mreže Weibo. Shana su bijesni ulagači pod prijetnjom pištoljem uvukli u automobil, te ga odveli u najbližu policijsku stanicu. Od policije traže pokretanje kaznenog progona.



Ljudi koji su oteli šefa burze i još 220.000 drugih ulagača u firmu Fanya su ostali bez šest milijardi dolara. Na kineskoj burzi su, naime, većina ulagača privatne osobe, za razliku od Wall Streeta gdje primarno posluju velike investicijske kompanije.

Ulagače je Fanya privukla obećanjem da garantiraju povrat investicije od 13,7 posto, koji se može povući u bilo kojem trenu. No, još u travnju je Fanya zamrznula ta sredstva tako da ulagači nisu mogli doći do svog novca bez kojeg su u konačnici i ostali zahvaljujući vrtoglavom padu cijena dionica.

Pročitajte više