Napetosti između Pekinga i Tokya sve jače: Kineski ratni brodovi ušli u japanske vode

ŠEST kineskih ratnih brodova oglušilo se na upozorenja japanske obalne straže i ušlo u japanske vode te došlo u blizinu spornih otočića koje svojataju i Peking i Tokyo.

Prva dva broda ušla su u sporne vode još tijekom noći. Nakon nekoliko sati patroliranja tri kineska broda napustila su sporne vode, ali tri su ostala na japanskom pomorskom teritoriju, izvještavaju lokalni mediji. "Patrolna aktivnost je pojačana s namjerom da se demonstrira nadležnost Kine nad otočjem Diaoyu i okolnim otocima, ali i da se zaštite pomorski interesi zemlje", stoji u izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Zasad japanski patrolni brodovi nisu poduzeli nikakve odlučne akcije protiv kineskih brodova, ali napetost je na visokoj razini. Japanci su već osnovali krizni stožer kako bi odgovorili na ovaj incident. Kineski veleposlanik u Tokyu odmah je pozvan na razgovor u japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjetimo, Japan i Kina se već dugo vremena spore oko ovih otoka, a tenzije su eskalirale nakon što je Japan u utorak objavio kako je kupio otoke od privatnog vlasnika, ignorirajući kineske tvrdnje da je riječ o njihovom teritoriju. To je izazvalo i buđenje nacionalističkog duha diljem Kine. Organiziran je niz prosvjeda. U Šangaju je jedan muškarac odvezao svoju Hondu Civic u zastupništvo i tamo je demonstrativno zapalio. Nekoliko japanskih automobila je razbijeno u Shenzenu.

Pročitajte više