Naučena bespomoćnost: CIA je osumnjičene za terorizam koristila kao "pokusne kuniće"

Foto: US Army

EKSPERIMENTIRANJE na ljudima je bila osnovna značajka brutalnog programa ispitivanja kojeg je provodila CIA, piše The Nation pozivajući se na izvješće senatskog odbora za obavještavanje.

Na čelu eksperimentalnog projekta bili su James Mitchell i Bruce Jessen, dva psihologa koje je unajmila CIA. Dvojac nije imao nikakve kvalifikacije ili iskustva u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, specifično znanje o al-Kaidi ili relevantna kulturološka i lingvistička znanja. Ono što su imali je iskustvo u ratnom zrakoplovstvu SAD-a povezano s prijašnjim pokusima o učincima mučenja na ratne zarobljenike kao i zanimanje za teoriju "naučene bespomoćnosti" izvedenu iz prijašnjih pokusa s ljudima i životinjama.

Iskušavajući teoriju, Mitchell i Jessen su osobno nadgledali ili sudjelovali u tehnikama čija je svrha "iznurivanje, dezorijentacija i izazivanje užasa".

>"Rektalno hranjenje i hidratacija" u izvješću o brutalnim tehnikama ispitivanja CIA-e

"Suština zločestog policajca je da zločestog sumnjivca natjera na razgovor s dobrim policajcem, stoga 'pojačane tehnike ispitivanja' same po sebi ne proizvode korisne informacije, već radije stvaraju okolnosti u kojima potpuna podčinjenost vodi prema izvlačenju korisnih obavještajnih podataka," izjavio je Mitchell u intervjuu za Vice News.

Prema pisanju Nationa, Mitchell i Jessen su sudjelovali u SERE programu koji je izučavao modalitete opstanka, izbjegavanja, otpora i bijega za američke vojnike u ratnim okolnostima. Nakon 11. rujna američki zakonodavci i Pentagon željeli su otkriti u kojoj se mjeri taktike iz Hladnog rata mogu reverzibilnim inženjeringom usmjeriti protiv neprijateljskih boraca.

Pročitajte više