Nazire se rješenje krize vlasti u BiH: HDZ i SDA pružili ruku SBB-u Fahrudina Radončića

Foto: FAH

PREDSJEDNICI najsnažnije hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ostavili su u subotu otvorenu mogućnost da im se priključi Savez za bolju budućnost (SBB) čime bi se riješila kriza vlasti u entitetu Federaciji BiH nastala pošto je vladajuću većinu napustila Demokratska fronta (DF).

Unatoč ranije vrlo suprostavljenim, pa čak i katkada neprijateljski postavljenim stajalištima, predsjednik SDA je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka u Mostaru istaknuo da se otopljavaju odnosi sa SBB-om koje vodi Fahrudin Radončić.

"Očigledno se otopljavaju stvari s obje strane i da ima spremnosti za razgovore. Naša politička viđenja o BiH, Bošnjacima, euroatlantskim integracijama su identična, ali su do sada problem bili osobni odnosi. Ali to nisu nerješive stvari. Valja naći snage da se ovo riješi", rekao je Izetbegović.

Nakon što je HDZ BiH i SDA napustila Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, HDZ BiH I SDA su izgubile parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, pa su s nizom manjih stranaka pregovarale o novoj većini.

Formiranje većine

Sa SBB-om bi ove dvije stranke imale nadmoćnu parlamentarnu većinu.

Čović, koji je ponovio da od ranije podupire ulazak SBB-a u vlast rekao je "Stav HDZ-a je da nam trebaju partneri koji su za euroatlantski put zemlje, a SBB to jeste. Uvjeren sam da će brzo doći do razgovora. Time bismo stabilizirali parlamentarnu većinu". Izetbegović i Čović optimistični su i očekuju da bi se nova parlamentarna većina i vlada Federacije BiH mogla postići u listopadu.


Upitan da prokomentira navode europarlamentarca Tonina Picule koji je u subotu držeći predavanja na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije istaknuo da se promjena Daytona u BiH, a time i približavanja zemlje Europskoj uniji, ne može očekivati bez potpore SAD-a, Čović je rekao da je najveća odgovornost na domaćim političarima.

"Siguran sam da je jedini put za BiH euroatlantski put, a to žele i prijatelj izvana poput SAD-a, ali i EU-a. Međutim ako budemo čekali da nam netko otvori za to vrata, bojim se da ćemo dugo čekati", dodao je predsjednik HDZ-a BiH koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva.

Predsjednik Izetbegović najavio je da bi se sljedećeg tjedna trebala uspostaviti nova Vlada u Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru čak 11 mjeseci nakon održanih izbora.

Pročitajte više