Ne spaljivanju otpada u Cemexu: Na rivi posljednji ispraćaj za Split, Trogir, Kaštela i Solin

TJEDAN dana nakon Gay Pridea, splitska riva opet je poprište građanskog aktivizma. Eko aktivisti upozorit će na pogubnost spaljivanja otpada u pećima tvornice cementa Cemex. Prosvjed su prije par dana najavili kao posljednji ispraćaj Solina, Kaštela, Trogira i Splita. Drže, naime, da će se atmosfera nepovratno kontaminirati opasnim česticama pa par kilometara zračne linije zaista ne čine razliku.

Aktivisti iz Kaštela očekuju podršku oko 500 građana na splitskoj rivi. Iz Cemexa su poručili kako nema razloga za zabrinutost i da se radi o prokušanoj tehnologiji koja se koristi u svim razvijenijim europskim zemljama.

Cemex: "Spaljivanjem otpada čistimo atmosferu"

"Podsjećamo da smo u posljednjih deset godina uložili gotovo 900 milijuna kuna u očuvanje čistog okoliša. Građani imaju pravo na točnu informaciju, no mi se kontinuiramo susrećemo sa određenim skupinama koje koriste svaku priliku za iznošenje neistina koje za cilj imaju zastrašivanje građana. Te informacije nisu potkrijepljene nikakvim stručnim dokazima i njima se svjesno iskrivljuje činjenica da je korištenje zamjenskih goriva, a posebno goriva iz otpada, u cementnoj industriji dio pozitivne europske i svjetske praske koja nema negativnih učinaka na zdravlje građana i okoliš. Cemex je globalno korištenjem zamjenskih goriva u posljednjih šest godina izbjegao korištenje gotovo dva milijuna tona ugljena i petrol koksa te tako smanjio emisiju 1,8 milijuna tona ugljičnoj dioksida u atmosferu, čime je dao aktivan doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Poštujemo sve hrvatske i europske zakone, a tako će biti i ubuduće. Uvođenje zamjenskih goriva nužno je za očuvanje konkurentnosti. I u ovim kriznim vremenima borimo se za očuvanje radnih mjesta i održivost poslovanja", navode u Cemexu. 

Eko aktivisti: "Cemex računa na ekstra profit, a Vlada na strana ulaganja"

Eko aktivisti iz Kaštela upozoravaju, pak, da Cemex ne odustaje od pretvaranja cementara u spalionice otpada zbog - ekstra profita. I oni su spomenuli primjer razvijenih zemalja.

"U Njemačkoj su bili u panici zbog dioksina u jajima i mesu, a ne znaju odakle se pojavio. Zatvoreno je 4.700 farmi. U zemljama u kojima se spaljuje otpad otkrivaju se zastrašujući podaci o ugrožavanju zdravlja zbog spaljivanja. Sada su te zemlje spremne poslati nama svoje smeće, kako bi se spaljivalo što dalje od njih. Cijela južna Italija čeka početak spaljivanja u Cemexu kako bi se riješili smeća. Za određene vrste otpada, spaljivanje se naplaćuje čak 1.500 dolara po toni. Na taj novac Cemex računa kao na svoj ekstra profit, a Vlada na zaradu koju vodi kao strana ulaganja jer nemaju što izgubiti osim našeg zdravlja", upozorili su aktivisti koji se bune protiv spaljivanja otpada u Cemexovim pećima. 

Pročitajte više