Ne spremajte lopate, pripremajte ralice: Dva dana "odmora" pa novih 40 centimetara snijega

PRVI snježni val je za nama, no još nema govora o odmoru, spremanju lopata i opuštanju službi, jer novi obilan snijeg stiže već u petak.

Meteorolozi kažu kako nam slijedi "prolazno zatišje", bar što se snijega tiče, ali upozoravaju da vrlo jak i olujan vjetar još uvijek raznosi napadali snijeg i otežava prokrčivanje zametenih područja.

Na istoku "polarnih" -20 stupnjeva

"Danas do kraja dana i noćas očekuje se djelomično razvedravanje te će sutra i u četvrtak biti suho i barem djelomice sunčano. Međutim, vedra noć i snijeg na tlu preduvjeti su za jako noćno ohlađivanje tla, pa će jutro u srijedu te naročito u četvrtak biti iznimno hladno", pišu iz DHMZ-a. Dodaju kako će se u Zagori temperature spuštati do -15, u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj do -18, a na istoku je moguća i najniža temperatura od oko -20 stupnjeva Celzijevih.


Polarne hladnoće opet neće zaobići niti priobalje. Na sjevernom i srednjem Jadranu će biti oko -10, na otocima -5, dok će samo na krajnjem jugu ljudi moći "uživati" na "toplih" 0 stupnjeva ili koji stupanj više. "Svakako valja imati na umu da vjetar pojačava osjet hladnoće, pa će se uz umjerenu i jaku buru u gorju i na obali doimati jednako hladno kao u unutrašnjosti. Za ilustraciju, za četvrtak ujutro predviđena temperatura zraka u Šibeniku je oko -8°C, a srednja brzina bure oko 15 km/h. U takvim vjetrenim uvjetima doimat će se kao da je -15°C, dakle, jednako hladno ili čak hladnije nego u unutrašnjosti", pišu iz DHMZ-a. Upozoravaju da će su u takvim uvjetima snijeg na tlu pretvoriti u led.

U Zagori novih 40 centimetara snijega

Novo jače naoblačenje očekuju u noći s četvrtka na petak, što će dovesti do "toplijih" jutra. Snijeg će, ponegdje i obilan, ponovno padati u petak i subotu. "Naime, u sjeverozapadnoj se Hrvatskoj očekuje novih petnaestak centimetara, na istoku do 30 cm, u gorskim predjelima (uključujući i ponovno naglašavajući Zagoru, odnosno Imotsku i Vrgoračku krajinu) moguće oko 40 cm novog snijega i opet s vrlo jakom burom i svim nedaćama koje ta kombinacija donosi", najavljuju meteorolozi.

Dodaju kako će u subotu na krajnjem jugu zapuhati jugo te će zatopliti pa postoji mogućnost da uz snijeg bude i kiše koja će se lediti na tlu i predmetima. "Prema svemu sudeći, oborine će do nedjelje prestati, djelomice će se razvedriti, pa će i početkom idućega tjedna jutra ponovno biti iznimno hladna. Iako bi se i u nastavku veljače trebalo zadržati razmjerno hladno, ponavljanje ovakvih iznimnih zimskih uvjeta nije izgledno", zaključuju iz DHMZ-a.

Pročitajte više