"Ne tražimo novac, samo donore": Pronalazak podudarnih matičnih stanica za Melitu znači život!

Foto: Lovre Krstulović

PROF.DR.SC. LOVRE KRSTULOVIĆ uputio je apel javnosti za pomoć 44-godišnjoj Meliti, oboljeloj od akutne leukemije.

Meliti, 44-godišnjoj majci dvoje malodobne djece prije nekoliko tjedana je dijagnosticirana akutna leukemija. U vrijeme dijagnoze živjela je s obitelji u Kataru, te je hitno prebačena u bolnicu "City of Hope Comprehensive Cancer Center (Duarte)" u Kaliforniji gdje se, odvojena od svoje djece i obitelji bori, za svoj život. Uza sve znanje i tehnološke mogućnosti Kalifornijske bolnice, jedina nada za Melitin život je pronalazak osobe sa srodnom genetskom slikom koja bi donacijom svojih krvotvornih matičnih stanica život dati Meliti.

"Pronalazak podudarne osobe, metodom temeljenom na transplantaciji krvi, za Melitu znači život. Šanse za pronalaženje podudarne osobe najveće su istoj etničkoj skupini kojoj Melita pripada. U Melitinom slučaju to su Hrvati. Melita Krstulović-Opara je Amerikanka hrvatskog porijekla, kćer hrvatskih emigranata Mirjane i Ive Serdara udana za Splićanina Nevena Krstulovića-Oparu. Prijatelji Melite u SAD-u već su u Hrvatskim katoličkim misijama diljem SAD-a pokrenuli akcije pronalaženja srodnog donora unutar Hrvatske iseljeničke zajednice", stoji u apelu.



"Melita ne treba niti traži financijsku pomoć za svoje izlječenje. Melita samo treba život."


Ako želite pomoći, dovoljno je da ste između 18 i 40 godina starosti te da se upišete u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

"Ovaj tjedan se u organizaciji Zaklade Ana Rukavina u tri dalmatinska grada (Šibenik, 10. svibnja Trg Poljana od 10 do 13 sati, Split, 11. svibanj Riva od 10 do 13 sati, Supetar, 12 svibanj od 9 do 12 sati) može obaviti upis u registar donora matičnih stanica. Ovom akcijom može se direktno pomoći Meliti. Također, upis se može svakodnevno obaviti na zagrebačkom Rebru. U slučaju da postoji podudarnost s Melitom ili nekim drugim kome je pomoć potrebna, Registar vas kontaktira i traži vaš pristanak kao bi ste mogli pomoći u konkretnom slučaju bez ikakvih konotacija i uz potpunu anonimnost Vas i Vaše odluke. Nekoliko dana po obradi vaših podataka, američka bolnica traži ponovnu provjeru podudarnosti podataka Melite i osoba u Registru.

Pomognimo svi zajedno Meliti da se izbori za svoj život i da ponovno zagrli svoje sinove
Marka i Anthonya. Što nas se više priključi ovoj akciji, veće su mogućnosti da se nađe donor. Nikad se ne zna, možda ste upravo Vi osoba koja će Meliti dati život", apelira Melitina obitelj.

Pročitajte više