"Ne uništavajte javno zdravstvo! Ako dođe do privatizacije operacije ćemo plaćati 50 tisuća kuna"

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

"DOGODI li se privatizacija zdravstvenog osiguranja, dogodit će se i da za operaciju morate platiti 50.000 kuna, pa da se tek onda shvati što smo izgubili s draguljem poput javnog zdravstva" napisao je u apelu osječki liječnik dr. Dražen Gorjanski, piše Glas Slavonije.

Gorjanski poziva da se ne uništava javno zdravstvo, "civilizacijski doseg koji ne smijemo izgubiti". Smatra da je priča o "natjecanju, borbi za tržište i zaradi u zdravstvu" iskaz neznanja i svetogrđe svih pobornika privatizacije zdravstva. Gorjanski se na ovo pismo odlučio zbog medijskih natpisa u kojim se nude "33 ideje za spas zdravstva" među kojima je i ideja "stimuliranja stvaranja zdrave konkurencije javnog i privatnog sektora u zdravstvu po principima učinkovitosti".

Gorjanski upozorava da je najveći dio teškoća u zdravstvu prouzročen njegovom privatizacijom. On privatizaciju zdravstvenog osiguranja uspoređuje s liječenje otrovanog bolesnika "davanjem još više otrova".

"Krajnji cilj zlonamjernih prijedloga i nije boljitak zdravstva. Krajnji je cilj, budimo iskreni, zarada na boli, bolesti i patnji. Krajnji je cilj privatizirati zdravstveno osiguranje, zdravlje pretvoriti u robu, a bolest u izvor prihoda", upozorava dr. Gorjanski te dodaje da se pokušava stvoriti slika da je javno zdravstvo loše jer je besplatno, a privatno bolje jer se skupo plaća.

Kriza kao izgovor za privatizaciju

"No, recimo jednom glasno i nemojmo obmanjivati javnost – javno zdravstvo nije besplatno i tijekom svog života najveći dio pacijenata čak ga i nekoliko puta preplati, jer se ono plaća cijeli život, ali tako da to ne osjete i prema principu solidarnosti. Javno zdravstvo postoji za dobrobit pacijenta i ne smijemo prihvaćati mjere onih koji na zdravstvu pokušavaju zaraditi. No, nakon što smo prodali tvornice lijekova i tvrtke za ortopedsku opremu, osakatili smo cjeloviti sustav i sada cinično kažemo da javno zdravstvo ne funkcionira. Pa kako bi funkcioniralo kada umjesto lijekova prema tvorničkim cijenama moramo nabavljati one po cijenama farmaceutskih tvrtki koje zanima samo profit. Dogodi li se privatizacija zdravstvenog osiguranja, dogodit će se i da za operaciju morate platiti 50.000 kuna, pa da se tek onda shvati što smo izgubili s draguljem poput javnog zdravstva", piše Gorjanski.


Osječki doktor kaže kako privatno zdravstvo nije izvrsno jer je sam svjedočio slučajevima "gdje su dolazili pacijenti iz privatnih klinika zdravstveno posve uništeni, a kolege iz javnih bolnica morali su im spašavati život i liječiti ih ponovno".

Smatra kakao bi kriza bila idealan izgovor "da se Hrvatima otme javno zdravstvo i podvali privatni interes".

Gorjanski je zbog apela dobio podršku brojnih kolega ali i Udruge hrvatskih pacijenata.

Pročitajte više