Neće biti dodatne redukcije vode: Suša uništava istarske poljoprivrednike, tuševi na plažama ostaju suhi

U ISTRI ipak neće biti dodatne redukcije vode. Odlučio je tako krizni stožer. Dosadašnja štednja dala je rezultate.

Nema drugog stupnja redukcije vode ako se svi u Istri budu držali pravila koja predviđa prvi stupanj. Uštedjelo se 15 posto vode, tako što se nisu smjeli zalijevati vrtovi, prati automobili, a bez vode su bili tuševi na plažama. Da je stanje u sustavu vodoopskrbe stabilno, izvijestio je Krizni stožer.

Problemi u poljoprivredi

"Do sad smo prvim stupnjem redukcije uštedjeli nekih 15 posto one pitke vode na ovom području što će nam biti dostatno da izdržimo do 22. kolovoza kada će veći val turista otići", poručio je zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić.

"Što se tiče provođenja mjera kod velikih turistički tvrtki i reakcija gostiju, tu treba reći da je stanje dobro, da se provode sve mjere koje su propisane prvom fazom redukcije i da nema nikakvih posebnih problema", kaže Branko Curić iz Turističke zajednice županije. No, problema nažalost ima u poljoprivredi, potvrdio je pročelnik Županijskog odjela za poljoprivredu i vodoprivredu Milan Antolović.

Uvođenjem ove redukcije poljoprivreda je došla u poziciju da ima sve uvjete da se na nivou županije proglasi elementarna nepogoda. Na terenu se obavljaju privremene procjene šteta na nivou lokalne samouprave i očekujemo da će većina jedinica lokalne samouprave da se za njihovo područje proglasi elementarna nepogoda.

Pročitajte više