Nema do hrvatske pravde: Dejan Maćešić još je uvijek na slobodi!

Foto: Daniel Kasap / Pixsell

DEJAN MAĆEŠĆIĆ, pravomoćno osuđen za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo mladi motociklist Siniša Smiljanić, i dalje je na slobodi. Potvrdio je to obitelji Smiljanić pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac, koji se nalazi na čelu Uprave za zatvorski sustav.

Da Maćešić i dalje nije poslan na odsluženje zatvorske kazne, u razgovoru za Index potvrdio je i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. "Mislim da će na odsluženje kazne biti upućen u prosincu", kaže nam Pavasović Visković, te dodaje da se vjerojatno radi o redovnoj proceduri.

> Obitelj zgrožena blagom kaznom za suvlasnika One2Playa: "Sve ih je potkupio!"

> Otkrivamo kako se izvukao suvlasnik One2Playa: Pokušao utjecati na svjedoke, "pokajao" se nakon tri mjeseca, izbrisali mu 35 prekršaja!

> Sramotno mala kazna za smrt mladića: Pročitajte objašnjenje sutkinje zašto je Maćešić osuđen na samo dvije godine zatvora

> Do kada ćemo trpjeti ovakvu hrvatsku pravdu?

Maćešić je, podsjećamo, osuđen na samo dvije godine zatvora zato što je vozeći pijan prošao kroz crveno svijetlo i usmrtio Sinišu. To je godinu dana manje od zakonskog minimuma za ovo kazneno djelo, koje se inače kažnjava s tri do deset godina zatvora. Presuda Maćešiću postala je pravomoćna u svibnju ove godine.


Neispunjeno obećanje ministra pravosuđa

Obitelj Smiljanić na sastanak u Ministarstvu pravosuđa, kod pomoćnika ministra Šimca, primljena je nakon što su im 18. listopada uručili otvoreno pismo naslovljeno na ministra pravosuđa Orsata Miljenića. U pismu se, između ostalog, prepričava sastanak članova obitelji Smiljanić s ministrom Miljenićem iz prosinca 2012. godine, netom nakon što je Maćešić nepravomoćno osuđen na mizerne dvije godine zatvora.

"Cijenjeni gospodine ministre, sjećate li se što ste nam obećali kod Vas u uredu u prosincu 2012. godine? Nakon što ste nam pravnički učenim jezikom objasnili kako na tu odluku Vi ne možete niti smijete utjecati, obratili ste nam se kao čovjek i kao otac. I dan danas se sjećamo Vaše ispružene desne ruke uz istovremeno obećanje: 'Pitajte me gdje je Dejan Maćešić kada presuda postane pravomoćna. Dođite mi u ured i pitajte me. Obećajem Vam da ću se osobno pobrinuti da u postupku izvršenja on neće imati nikakve privilegije niti će biti tretiran na način koji odudara od postupka prema ostalim osuđenicima'. U moru poniženja i tuge u kojem smo se od smrti našeg Siniše do danas utapali, Vašu gestu doživjeli smo kao jedinu utjehu da će barem ta najblaža moguća kazna biti izvršena po zakonu i da će, uz Vašu kontrolu, barem taj dio ovog mučnog pravnog postupka biti pravedan", stoji u pismu.

Usprkos obećanju ministra pravosuđa, pet mjeseci nakon što je presuda postala pravomoćna, Maćešić i dalje nije poslan na izdržavanje ionako male zatvorske kazne. Obitelj Smiljanić u pismu kojeg potpisuju Sinišini roditelji i njegova sestra stoga još jednom postavlja pitanje: "Cijenjeni gospodine ministre, gdje je danas osuđenik Dejan Maćešić?".

Gdje su prava Sinišine obitelji?

Obitelj Smiljanić i dalje smatra da suđenje Maćešiću, suvlasniku firme One2Play, nije bilo pravedno. Maćešić je, vjeruju članovi obitelji, zaslužio puno ozbiljniju kaznu zatvora. Od borbe za svoja prava stoga ne odustaju; predali su tužbu Ustavnom sudu RH, te najavljuju da se će, ukoliko bude potrebno, obratiti i Europskom sudu za ljudska prava u francuskom Strasbourgu.

U Ustavnoj tužbi obitelj Smiljanić navodi da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, koje im jamči Ustav RH, kao i pravo na pošteno suđenje, koje jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Obitelj Smiljanić smatra da su njihova prava povrijeđena na način da ih Općinski kazneni sud, koji je vodio prvostupanjski postupak, čak u dva navrata nije uopće pozvao da prisustvuju ročištima u postupka protiv Maćešića.

Obitelji Siniše Smiljanića na taj način je onemogućeno da sudu predoče dokaze koji su se mogli pokazati relevantnima u procesu protiv Maćešića. Također, sutkinja Renata Pražetina Kaleb drugom prilikom nije dopustila Saši Smiljanić, sestri pokojnog Siniše, da prisustvuje raspravi. Doslovno ju je izbacila iz sudnice. Tome treba dodati i da nikome od obitelji Smiljanić nije omogućeno da u postupku iznesu završni govor, na što su također imali pravo.

Je li sutkinja favorizirala Maćešića?

Njihovo pravo na pravično suđenje, kako u ustavnoj tužbi navodi obitelj Smiljanić, povrijeđeno je i u drugostupanjskom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu. "Podnositelji u postupku povodom žalbe nisu bili ovlašteni staviti prijedlog za izuzeće suca višeg suda, te tek sada, u ovoj ustavnoj tužbi, imaju priliku zahtijevati da se njihovo pravo na pravično suđenje zaštiti", navodi se u tužbi.

U ustavnoj se tužbi, naime, navodi kako su u postupku protiv Maćešića sudjelovali brojni suci, što kao članovi vijeća što kao pojedinci. Ističe se uloga sutkinje Sonje Brešković Balent, koja je, kako tvrdi obitelj Smiljanić u ustavnoj tužbi, "redom donosila odluke u korist osuđenika Maćešića". Ona je bila članica vijeća koje se zalagalo za Maćešićevo prijevremeno puštanje iz pritvora, te predsjednica vijeća koje je potvrdilo za Maćešića vrlo povoljnu prvostupanjsku presudu.

Pročitajte više