Nema oporavka: CEIZ indeks za lipanj pokazuje stagnaciju hrvatskog gospodarstva

Foto: scx.hu

CEIZ indeks* je u lipnju ove godine zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,10 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec te je bio 0,33 indeksnih bodova viši od najniže vrijednosti iz listopada 2012. godine.

Budući da je vrijednost indeksa dosegnula dno u listopadu prethodne godine, nakon čega indeks iskazuje značajne mjesečne oscilacije vrijednosti, može se zaključiti kako u prvoj polovini 2013. godine aktivnost u hrvatskom gospodarstvu stagnira.
 
Međutim, vrlo blaga tendencija rasta vrijednosti indeksa u promatranom razdoblju, sugerira naznake blagog oporavka poslovnog ciklusa, koji je za sada privremenog karaktera.
 
Zbog stagniranja vrijednosti CEIZ indeksa u drugom tromjesečju 2013., očekujemo da će realni BDP u tom razdoblju ili stagnirati ili iskazati vrlo malu tromjesečnu promjenu u apsolutnom iznosu, zaključuje se u priopćenju Ekonomskog instituta Zagreb.
 
 
*CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa. 

 

Pročitajte više