Nema štednje: Milanović izmislio nova radna mjesta s visokim plaćama!

Foto: FAH

ZORAN MILANOVIĆ od danas će popuniti svoju administraciju u uredu s novim radnim mjestom i to "zamjenikom savjetnika predsjednika Vlade". Novo radno mjesto ima i visok koeficijent složenosti poslova i to 3,000! Vlada povećava administraciju i s novim uredom znakovita naziva "Ured dobrodošlice".

Netko treba Milanovića pripremiti na putovanja

Vlada smatra da je potrebno povećati broj izvršitelja u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske jer Milanovićev ured priprema stajališta za Europsku uniju u suradnji sa nadležnim službama Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugim državnim tijelima.

"Ured surađuje sa diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima u cilju pripreme
putovanja predsjednika Vlade u službene i radne posjete u inozemstvo, te imajući u vidu da su
se te aktivnosti znatno intenzivirale ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, neophodno je otvaranje novog radnog mjesta", tvrde u Vladi. Novi savjetnik imat će minimalnu plaću od 13,473 kuna bruto. Na taj iznos dodaju se još godine staža i razne druge povlastice.

Osniva se ured dobrodošlice: Voditelju preko 11 tisuća kuna bruto plaće!

Vlada osniva i Ured dobrodošlice. U okviru Ureda dobrodošlice pružat će se informacije o carinskim povlasticama pri uvozu predmeta kućanstva i gospodarskog inventara kod povratka i useljenja u Republiku Hrvatsku, te o poreznim olakšicama za hrvatske  povratnike/useljenike, fizičke i pravne osobe, pri njihovom nastanjenju i stupanju u poslovni odnos u Republici Hrvatskoj.


"Budući se radi o posebnoj ustrojstvenoj jedinici koja se ne može podvesti pod neku od ustrojstvenih jedinica predviđenih Uredbom o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave , predlaže se kao posebni naziv radnog mjesta I. vrste u Državnom ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske propisati radno mjesto voditelja Ureda dobrodošlice sa koeficijentom složenosti poslova 2,425, s obzirom na opseg i složenost poslova koji se obavljaju na tom radnom mjestu", kažu iz Vlade.

Što znači, kada se koeficijent pomnoži s osnovicom koja iznosi 4491kn, da će minimalna plaća voditelja Ureda biti oko 11 tisuća kuna. Plus naravno 0,5 po svakoj godini staža plus druge povlastice!

Ured dobrodošlice ustrojen je temeljem Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u svrhu olakšavanja procesa integracije u hrvatsko društvo.

U njemu povratnici i useljenici, kao i svi drugi zainteresirani Hrvati izvan Hrvatske, mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja, što uključuje i pomoć savjetnika u prvim koracima integracije u hrvatsko društvo.

Pusić nije htjela komentirati novog Milanovićevog savjetnika


Upitana nakon sjednice Vlade, je li Hrvatskoj potreban takav Ured, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je kako je to pitanje za Ured. "Treba vidjeti što će Ured raditi, pretpostavljam neku vrstu komunikacije s ljudima koji se eventualno žele vratiti", dodala je.

Na upit očekuje li neku konkretnu korist od rada tog Ureda, Pusić je odgovorila kako bi bilo dobro ako će privlačiti visokokvalificirane stručnjake da se vrate u Hrvatsku.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi, ja ne znam na koji će oni način funkcionirati. Ako funkcioniraju tako da privuku recimo ljude našeg porijekla ili naše ljude s visokim kvalifikacijama i stručnjake da se angažiraju natrag u Hrvatsku, to bi svakako bilo dobro", rekla je.

Novo radno mjesto u Uredu Vlade, Pusić nije htjela komentirati.

Pročitajte više